Откривен нови рекорд најхладније температуре сјеверне хемисфере

Танјуг
Откривен нови рекорд најхладније температуре сјеверне хемисфере

Захваљујући раду климатских истраживача при Свјетској метеоролошкој организацији (WMO) откривен је нови рекорд најхладније температуре сjеверне хемисфере свих времена, који је измjерен 1991. године на Гренланду и износио -69,6 Целзијусових степени.

То је за два степена хладније у односу на досадашње познате записе, пренио је британски “Гардијан”. Претражујући архиве топлотних записа WMO са метеоролошких станица, истраживачи су открили да је најхладније очитавање температуре забиљежила аутоматска метеоролошка станица на Гренланду средином зиме прије скоро 30 година и да је она била готово за два степена Целзијуса хладнија од претходно познатих записа.

Станица Клинк на Гренланду, близу врха ледене плоче, забиљежила је минус 69,6 Целзијусових степени 22. децембра 1991. године, што је знатно ниже очитавање у односу на -67,8 Целзијусових степени забиљежених у Верхојанску у Русији у фебруару 1892. и у Ојмјакону у Русији јануара 1933. године.

Најнижа температура на свијету забиљежена је, међутим, на јужној хемисфери 21. јула 1983. године у станици у Востоку на Антарктику и износи -89,2 степена Целзијусових.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана