Откриће "мини-Нептуна" може да убрза потрагу за ванземаљским животом

Танјуг
Foto: piqsels.com

ЛОНДОН - Откриће "мини-Нептуна", нове класе планета прекривених океанима ван Сунчевог система, могло би да убрза потрагу за ванземаљским облицима живота.

У потрази за животом ван Сунчевог система научници су досад тражили планете сличне величине, масе, температуре и атмосфере као Земља, али астрономи са универзитета у Кембриџу вјерују да новоотркивене насељиве планете попут "мини-Нептуна", нуде веће шансе за проналажење ванземаљског живота, а уједно су бројније и лакше за осматрање, пренио је данас "Индепендент".

Према сутдији, која је објављена у "Астрофизичком журналу", такозване "хајсеан" планете су топле, прекривене океанима са атмосфером пуном хидрогена, што повећава шансе за проналазак живота ван соларног система у наредне двије до три године.

"'Хајсеан' планете отварају читав низ могућности у нашој потрази за животом ван Земље", рекао је Нику Мадхусен са Института за астрономију при Кембриџу, који је водио студију.

Ове планете, додају истраживачи, често се назвају "супер-Земљама" или "мини-Нептунима" и око 2,6 пута су веће од Земље, а температуре у атмосфери достижу близу 200 степени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана