Орке нападају јахте због непријатног инцидента из прошлости

Танјуг
Орке нападају јахте због непријатног инцидента из прошлости

ЛОНДОН - Стручњаци који истражују низ напада орки-китова убица на јахте уз обале Шпаније и Португалије, вјерују да се инциденти догађају јер су орке испровоциране "непријатним догађајима" из прошлости који су укључивали неку врсту пловила.

Од 10. августа, посаде које испловљавају из шпанског региона Галиција пријавиле су 22 интеракције са оркама, од којих је трећина резултирала различитим степеном оштећења на њиховим чамцима и јахтама, преноси Гардијан.

Након проучавања фотографија и видео снимака, радна група шпанских и португалских стручњака, укључујући морске биологе и владине званичнике, утврдила је да су три орке присутне у 61 одсто инцидената.

Подводне фотографије три орке, које су добиле надимке Црна Гладис, Бела Гладис и Сива Гладис, откривају да су двије задобиле повреде у периоду од јуна до августа. Иако је до неких повреда могло да дође док су орке покушавале да отму туне са дугих рибарских линија, друге би могле бити од контакта са чамцима.

Према истражитељима, китови убице обично су знатижељни према крми чамаца због њихове буке и кретања. Али они кажу да су недавни сусрети "без преседана" због штете нанесене јахтама.

"Окидач за ово чудно и ново понашање могао је бити непријатни инцидент који су орке имале са чамцем и у којем је брзина чамца могла бити пресудан фактор", навела је радна група.

Као резултат могућег инцидента, рекли су истраживачи, орке су се осјећале примораним да дјелују када су угледале једрилицу како би је успориле.

Стручњаци признају да су јахте такође можда биле мета, јер их орке лакше нападају од већих бродова. Додали су да би се китови убице могли једноставно играти једрилицама "из радозналости" сада када су открили да могу да успоре или зауставе велики предмет у покрету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана