Океани топлији него у прошлом међуледеном добу

Г.С.
Океани топлији него у прошлом међуледеном добу

Океани су данас топлији више него што су били у периоду претходног међуледеног доба, прије 125.000 година, а и даље се загријавају, наводе амерички и кинески научници у свом истраживању објављеном у часопису "Nature".

Раније процјене висине температура мора уназад хиљадама година традиционално су се ослањале на анализу очуваних стијена, након чијег испитивања је закључивано да су океани температурни врхунац достигли прије око 6.000 година, након чега је настало постепено хлађење.

То је у нескладу с глобалним подацима о температурама ваздуха који указују на тренд загријавања који је убрзаван почетком индустријског периода.

Амерички и кинески научници преиспитали су моделе морских температура и утврдили да су углавном представљали сезонске температурне варијације, а не годишње просјеке.

Узимајући у обзир те сезонске пресјеке, утврдили су да су температуре мора заправо порасле мање-више у складу с кретањем глобалних температура ваздуха у протеклих 12.000 година.

Једна од научница која је радила у истраживачком тиму, Саманта Бова с Универзитета "Рутгерс", каже да резултати додатно наглашавају како накупљање гасова стаклене баште придоноси порасту нивоа мора као и температура ваздуха током геолошког раздобља холоцена.

- Уочљиви раскорак између пада глобалних температура, као што је наведено у истраживању, и пораста атмосферских гасова током касног холоцена навео је скептике на сумње у погледу улоге тих гасова у климатским промјенама током холоцена те могуће и у будућности - казала је Бова.

Она каже да њихови прорачуни показују да су просјечне годишње температуре мора расле константно прије 12.000 па све до прије 6.500 година због повлачења ледених плоча. Прије око 6.000 година температуре почињу да прате растуће температуре ваздуха и повећање нивоа стакленичких гасова у атмосфери.

Затопљавање мора изазов је за морске врсте као што се види по недавним истраживањима по којима се бића тешко прилагођавају вишим температурама. Оно такође може да оснажи тропске олује, поплаве и разарања која прате те појаве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана