Океани све топлији

Срна
Океани све топлији

ЛОНДОН - Највише температуре океана у историји мјерења забиљежене су 2021, шесту године заредом како је оборена овај рекорд, пише “Гардијан”, наводећи да су свјетски океани све топлији, а њихове температуре настављају да расту.

Научници тврде да су у основи свега климатске промјене односно глобално загријавање.

“Температуре океана неумољиво расту на глобалном нивоу, што је примарни показатељ климатских промјена узрокованих људским дјеловањем”, рекао је климатолог Кевин Тренбертх из Националног центра за атмосферска истраживања у Колораду.

Топлије воде океана утичу на стварање снажнијих олуја, урагана и екстремних падавина, а то повећава ризик од појаве јаких поплава. Загријана вода океана шири се према сјеверу и југу и тако разара гренландске и антарктичке ледене плоче, што утиче на пораст нивоа мора.

Океани апсорбују око трећине угљен диоксида насталог због људских активности због чега долази до њиховог закисељавања. Овај процес уништава коралне гребене - дом четвртини свјетског морског живота и извор хране за више од 500 милиона људи, пише лист.

Како се свијет загријава због сагоријевања фосилних горива, крчења шума и других активности, океани преузимају највећи терет додатне топлоте.

Океани су апсорбовали више од 90 одсто топлоте произведене током посљедњих 50 година, привремено на тај начин штитећи флору и фауну на копну од изразито високих температура.

Количина топлоте коју упијају океани је огромна. Прошле године је горњих 2.000 метара океана, гдје се догађа највећи дио загријавања, апсорбовлао 14 зетаџула топлоте више него 2020. године, а свјетска годишња потрошња енергије износи приближно 0.5 зетаџула. Односно, количина додатне енергије у океанима је ове године била 145 пута већа од цјелокупне свјетске производње електричне енергије.

Дуготрајно загријавање океана највише је изражено у Атлантском и Јужном океану, иако треба напоменути да су прошле године рекордно високе температуре забиљежене и у Средоземном мору.

“Све док не дођемо до нето нулте емисије гасова са ефектом стаклене баште, океани ће се настављати загријавати. Наставићемо рушити температурне рекорде”, рекао је климатолог Мајкл Ман са Универзитета Пен Стејт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана