Океани могу да се опораве до 2050. године

Агенције
Океани могу да се опораве до 2050. године

Човјечанство их вековима третира као депонију смећа, али океани показују да су невјероватно отпорни, тврди се у новом научном истраживању.

Океани би могли да се у потпуности опораве за мање од 30 година уколико се у то уложе и људски напори. Међутим, научници упозоравају и да је времена за акцију све мање.

Људи експлоатишу океане вијековима, али су негативни ефекти постали јасни тек у посљедњих педесет година. Рибе и друге морске врсте су због излова доведене готово до истребљења, док нафтне мрље и друге врсте загађења трују океане.

“Наше истраживање показује да постоји опоравак морског живота, станишта и екосистема након интервенција за очување. Те напоре за очување је потребно повећати јер су доказано ријешење на глобалном нивоу”, рекао је водећи аутор истраживања Карлос Дуарте, професор из Саудијске Арабије.

“Знамо шта морамо урадити како бисмо обновили морски живот, имамо доказе да се овај циљ може остварити за мање од три деценије. Морамо повећати и убрзати напоре”, додао је он.

Велики изазов представљају и климатске промјене због којих расте ниво мора, а воде постају киселије. Глобално загријавање отежава обнову тропских гребена.

Проблем је и новац, јер ће за обнову океана до 2050. године бити потребно између 10 и 20 милијарди долара годишње. Међутим, на сваки долар уложен у океане биће враћено 10 долара. Научници вјерују да је спасавање океана достижан циљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана