Обављен први лет нове кинеске ракете "Дуги марш 8"

Срна
Foto: Ројтерс

ПЕКИНГ- Нова кинеска ракета носач "Дуги марш 8" обавила је данас први лет према дугорочном плану развоја ракета које могу да се користе поново да би се смањили трошкови и убрзала лансирања за комерцијалне клијенте.

Ракета је лансирана са јужног кинеског острва Хајнан са пет сателита у 12.37 часова по локалном времену, пренијели су државни медији.

Кина планира да у наредним годинама развије ракете "Дуги марш 8" које могу да се поново користе, слично ракети "Фалкон" коју производи америчка приватна компанија "Спејс екс".

Кинески медији нису прецизирали да ли ће примјерак који је данас лансиран моћи да се поново употријеби. Очекује се да ће ракета у будућности моћи да полијеће и слијеће вертикално, што значи да ће моћи да се употребљава више од једног пута.

Кина ће развити такву ракету око 2025. године, саопштила је у новембру кинеска Корпорација за аеросвемирску науку и технологију.

Раније овог мјесеца, Кина је донијела на Земљу прве узорке стијена са Мјесеца послије 40 година, а лансирала је и своју прву самосталну мисију на Марс.

Око 2022. године, Кина планира да заврши градњу настањиве орбиталне станице састављене од више модула.

Циљ Кине је да до 2045. године успостави програм са хиљадама летова годишње, којима ће у свемир подизати десетине тона терета и путнике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана