Нови интернет тренд: Шта је думскролинг и како утиче на наше здравље?

Lepotaizdravlje.rs
Foto: pixabay

Думскролинг је најновији тренд на друштвеним мрежама, а како он утиче на наше ментално здравље, покушавамо да откријемо у наставку.

Када смо окружени лошим вијестима, углавном се с тим боримо на два начина. Први је да избјегавамо тему или пак опсесивно читамо сваки детаљ одређеног догађаја. За ово друго, осмишљена је и ријеч - думскролинг.

Размуљиво је зашто до овога долази у посљедње вријеме, будући да смо били и идаље смо донекле осуђени на боравак у дому. Али постоје добре вијести када је ова лоша навика у питању. Ево како да престанете ово да радите.

Думскролинг - како престати с овом лошом навиком?

Думскролинг или думсурфинг представља тенденцију претраживања интернета и друштвених мрежа, у потрази за лошим вијестима, иако су тужне, депресивне и узнемирујуће.

Иако је овај тренд постојао и раније, тек је током пандемије коронавируса добио прави назив. Ипак, он не подразумијева претраживање лоших вијести искључиво у вези с вирусом. Људи претражују и садржај који укључује расне неправде, ратове, смрт или разне статистике (као што је на примјер незапосленост).

А зашто људи то раде?

Испоставило се да наш мозак заправо воли овакав садржај. Како наводе стручњаци, ми смо "програмирани" да видимо негативно и да нас негативно привлачи, јер нас то психички повређује. Према стручњацима, еволуција је за ово заслужна. Наиме, наши преци су кроз искуство учили како све могу да се повреде и избјегавали су такве ситуације. Ми можемо да предосетимо опасност и то је оно што нас одржава у животу.У модернија времена, већина људи не зна зашто "доомсцроллује". Људи имају питања и недоумице и покушавају да дођу до одговора. Психолози претпостављају да је одговор оно што их усрећи. Ипак, неки од нас настављају да претражују овакве вести, а иако мисле да ће им одговори помоћи, заправо се осећају горе након тога.

Думскролинг може да промени начин на који видимо свијет. Људе привлачи претрага за лошим вијестима јер то даје осјећај контроле. Ипак, на крају, схватамо да не можемо да контролишемо све лоше што се дешава у свијету и једино што постижемо јесте да се осјећамо лоше. Утицај думскролинга манифестује се кроз осјећај тјескобе, депресије и потребе за изолацијом.

Како зауставити ову потребу?

Важно је прво препознати да то радите. Затим размислите зашто то радите. Да ли се осјећате боље јер сте наоружани додатним сазнањима? Или се након претраживања оваквог садржаја осјећате анксиозно и безнадежно?

Препоручује се да, уколико осећате тескобу након претраге оваквих вести, лимитирате своје вријеме које проводите онлајн. Петнаест минута дневно вам је сасвим довољно да се информишете о основама и да не идете у даљу "дубиозу".

Тренирајте себе да видите и позитивнију слику тих вијести. То неће доћи природно и биће потребно вријеме. Покушајте да прочитате три лијепе вијести дневно.

Исто тако, у току дана, урадите више хуманих дјела. На овакав начин одагнаћете негативне мисли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана