Нико не зна куда плови највећи ледени бријег на свијету VIDEO

Агенције
Нико не зна куда плови највећи ледени бријег на свијету VIDEO

Прошле су двије године откако се огромна санта леда, позната као А68, одвојила од Антарктика.

Сателити упућују на то да се највећи ледени бријег на свијету окренуо у водама Веделовог мора у Јужном океану и да се тренутно креће према сјеверу дуж антарктичког полуострва. Неко вријеме се чинило да се ова залеђена маса дугачка 160 километара заглавила у дијелу плитког морског дна, па је постојала опасност да А68 постане највеће “ледено острво” на свијету.

Но, потом је наставио кретање.

“За објекат тежак трилион тона А68 се чини прилично окретним”, каже професор Едријен Лакмен са Универзитета Свонзи у Велсу.

“Годину дана након што се задржао близу гребена од којег се откинуо, А68 је средином 2018. упао у вртлог у Веделовом мору, океанску струју која се креће у смјеру казаљке на сату, а она га је завртјела за 270 степени и одњела 250 километара према сјеверу”, казао је Лакман, преноси хрватски портал “Експрес” писање ББЦ-ија.

“Овај ледени бријег је дугачак 160 километара, али је широк тек 200 метара. Можемо рећи да је сличних пропорција као кредитна картица, па изненађује чињеница да је заправо претрпио мало штете на досадашњем путу”, каже Лакман.

А68 се од ивице леденог гребена Ларсен Ц одвојио у јулу 2017. Професор Лакман од тада прати његово кретање, користећи европске сателите Сентинел-1.

У питању су два сателита који надлећу ледени бријег на неколико дана. Сателити су опремљени радарским сензорима који омогућују да се види Земљина површина без обзира на временске услове и количину светлости. Тренутно је Антарктик под велом зимског мрака.

И премда се А68 држао прилично компактно, успут је изгубио веће дијелове леда. Један од њих је отпао с једног његовог краја убрзо након што је брег настао. А о његовој величини свједочи и потреба научника да му дају име А68б. Са отприлике актуелних 13 километара дужине и пет километара ширине ова санта леда сада се налази око 110 километара даље у смјеру сјевера.

И попут многих ледених брегова из Веделовог мора, А68 и А68б на крају ће бити истиснути у антарктичку циркумполарну струју, која ће их усмјерити према јужном Антарктику на пут познат као „долина ледених брегова”.

Ријеч је о истом кретању воде и пратећих вјетрова, које је познати научник Сер Ернест Шеклтон искористио 1916. да би побјегао са Антарктика након што је у морском леду изгубио брод „Индјуранс”. Шеклтон је кренуо према острву Јужној Џорџији, гдје се близу обале често могу видјети велики ледени брего

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана