Невјероватан корак за човјечанство: Пронађен начин да се на Марсу створи кисеоник?

Танјуг
Foto: Getty Images/NASA

У високоризичној мисији, којој ће бити потребно око пет година да се заврши, НАСА жели да спусти тим астронаута на Марс послије 2030. године тако што ће они направити кисеоник на Црвеној планети.

Да би одржали мисију функционалном, неће бити довољне залихе кисеоника које ће понијети са Земље, али НАСА планира да ријеши проблем коришћењем МОКСИ система, експерименталног пројекта за прављење кисеоника на планети Марс.

Овај систем је у пробној фази на возилу које је слетјело на Марс у јулу.

Ровер садржи уређај који претвара угљен-диоксид, који сачињава 96 одсто атмосфере на Црвеној планти, у кисеоник, преноси ЦНН.

У Марсовој атмосфери има свега 0,13 одсто кисеоника, у поређењу са 21 одсто, колико има у Земљиној атмосфери.

Мокси је апарат који прави кисеоник попут дрвећа - увлачи ваздух са Марса и електрохемијским процесом одваја два атома кисеоника од сваког молекула угљен-диоксида.

Научници са вашингтонског универзитета Сент Луис су рекли да су можда нашли другу технику која би могла да буде допуна овом систему.

Постоји могућност и да се смрзнута језера на Марсу искористе за прављење кисеоника, јер се вјерује да тамо има сланог раствора.

"Присуство сланог раствора је случајно, јер смањује тачку залеђивања воде. Идеја је да се узме слана вода и електролизује. Нашим процесом би се узела вода и дијелила на водоник и кисеоник", рекао је Виџај Рамани, творац идеје са вашингтонског универзитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана