Необичан плави бљесак изнад Европе снимљен са Међународне станице

ГС
Foto: ГС

Француски астронаут Тома Песке је са Међународне свемирске станице успио да забиљежи изузетно ријетку свјетлосну појаву на небу изнад Европе - јаку плаву свјетлост, коју са Земље нико није могао да примијети.

На фотографији која је, у ствари, само један од кадрова забиљежених током дужег видео-снимања са Међународне свемирске станице, види се као да је над Европом експлодирала кобалтна бомба.

Ово застрашујуће блиставоплаво свјетло није нанијело никакву штету. У ствари, никада са Земље не бисмо ни успјели да примијетимо да се то дешава.

Овај кадар показује крајње безопасну појаву која се назива "пролазни свјетлосни догађај" - појава слична муњи која је усмјерена ка горњим слојевима атмосфере.

Позната је и као горњоатмосферска муња, пролазни атмосферски феномен који се дешава током олујног невремена, али у далеко вишим слојевима атмосфере. Иако је у питању појава слична муњи, ипак функционише по мало другачијем принципу.

Постоје "плави млазеви", који се дешавају ниже у стратосфери, а покрећу их муње. Ако се освјетљење шири кроз негативно наелектрисано (горње) подручје олујних облака прије него што прође кроз позитивно подручје испод, муња се простире према горе, и изазива плави млаз палећи молекуле азота.

Затим, постоје и црвени спрајтови - стратосферска/мезосферна узнемирења која проистичу из интензивног наелектрисања олује- електрична пражњења која често сијају црвено, јављају се високо изнад области са грмљавином, а изазвана су сметњама испод муње и бацају благо пригушену црвену свјетлост у јоносферу

Држећи се теме, постоје и тролси ( Transient Red Optical Luminous Lineaments ) који се јављају након јаких спрајтова, као и пиксизи (Pihiez) и појаве које су научници назвали духови (GHOSTS).

Олује снимљене из свемира

"Оно што је задивљујуће код ове муње јесте то што су до прије неколико деценија о њима причали само пилоти који су имали прилике да их уоче, а научници нису вјеровали да тако нешто уопште постоји", објашњава Песке у опису фотографије.

"За само неколико година од тада успјели смо да откријемо све ове појаве које вјероватно утичу и на нашу климу", додаје астронаут Европске свемирске агенције.

Иако Песке није објаснио коју конкретну врсту свијетлећег догађаја видимо на фотографији, његова слика можда приказује "плави стартер".

Ове појаве је посебно тешко забиљежити са Земље јер се дешавају високо на небу и увијек су заклоњени олујним облацима. Осим тога, ова појава обично траје само неколико милисекунди или, у најбољем случају, неколико секунди.

Имајући све то у виду, Међународна свемирска станица је изузетно повољно мјесто за праћење и проналажење ових појава, посебно ако непрекидно биљеже збивања на Земљи.

Занимљиво је и да Земља није једино мјесто на коме се дешавају овакве свјетлосне појаве, а истраживачи су прошле године открили да се на Јупитеру појављују и "плави спрајтови".

"Свемирска станица је изузетно погодна за праћење ових појава јер лети изнад екватора гдје има највише олуја", наводи Песке, али и додаје да постоји посебан пројекат "Коламбус" који се бави само овим свјетлосним појавама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана