“Небеске ватрене лопте” у Чилеу изазвале пожаре, научници потпуно збуњени VIDEO

Агенције
“Небеске ватрене лопте” у Чилеу изазвале пожаре, научници потпуно збуњени VIDEO

Чилеанске власти истражују низ објеката који су недавно пали на острво Чилое и изазвали неколико пожара. Многи очевици тврде да су у питању метеорити.

Међутим, анализа коју су извршили научници Националне службе за геологију и рударство Чилеа у области Далкахуе, на острву Чилое, искључила је могућност да су ватрене кугле узрок пожара који су се догодили тога дана.

​Информације су се убрзо прошириле у штампи и изазвале расправу у научној заједници. Све је то подстакло радозналост људи који тврде да ватрене кугле нису метеорити.

Чилеански астроном и астрофизичар Хосе Маза је, за чилеанску новинску мрежу ТВН, рекао да су ватрене лопте вјероватно метеорити или свемирски остаци који су отпали са ракета или сателита.

​С друге стране, астроном Џонатан Макдовел, из Харвард - Смитсонијан центра за астрофизику, на Твитеру је написао да се не може тврдити да је ријеч о свемирским остацима и да је потребно неколико дана да се добију релевантни подаци.

Међутим, геолози су објавили своју службену процјену: ни на једној од седам локација нису нађени трагови метеорита.

Власти ће извршити детаљније анализе узорака тла како би се утврдио узрок пожара, док мистерија ватрених кугли и даље храни машту оних који више воле натприродна објашњења.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана