Не знају шта је роминг: Мобилни оператери им опростили дуг

Агенције
Не знају шта је роминг: Мобилни оператери им опростили дуг

Руски мобилни оператер "МегаФон" је понудио да опрости дуг за роминг који је 13 ријетких орлова направило једном истраживачком центру у Сибиру, петоструко надмашивши његов буџет.

Руски орнитолози истражују миграцију заштићених степских орлова и прате њихово кретање на основу података које огрлице које су им прикачили преносе у СМС порукама преко мреже мобилне телефоније.

Утврдили су да орлови лете неочекивано далеко, те је једна женка, названа Мин, прошлог лета из Сибира отишла до Казахстана, потом пет мјесеци није било СМС порука од ње, а када је с другима путовање наставила у Ирану гдје се Мин вратила у мобилну мрежу, одашиљач је ођедном послао стотине скупих СМС порука с подацима о њеном кретању.

Само СМС роминг Мин је испразнио буџет истраживања, а у прављењу дуга истраживачима-добровољцима, огромног за њихове скромне могућности, помогле су и остале птице које су одлетјеле до Таџикистана, Туркменистана, Пакистана, а једна чак до Судана, рекла је Елена Шнајдер, истраживачица Центра за рехабилитацију дивљих животиња у Новосибирску.

Једна СМС порука из Ирана у Русији кошта 77 центи, што је 25 пута више од цијене истог СМС из Русије и 5,5 пута више од цијене СМС из Казахстана. Текстови са СИМ картице Мин у Ирану су истраживаче коштали огромних 110 долара дневно. Тако су СМС поруке неочекивано петоструко надмашили читав буџет истраживања, започетог 2015. године, пише технолошки сајт Цнет, те су орнитолози на интернету затражили новчане прилоге грађана (crowfunding).

Истраживачи, волонтери у Новосибирску, узели су и кредит да би платили дуг и одржали свој пројекат у животу, а током кампање прикупљања новца на интернету, сакупили су од петка више од 300.000 рубаља (4.700 долара), пренио је амерички магазин "Форбс".

Женка орла Мин који је направио највећи дуг, у међувремену је из Ирана одлетјела у Саудијску Арабију, а у суботу се јавила СМС поруком из Судана, пише "Њујорк тајмс". Када се то прочуло, мобилни оператер "МегаФон" је понудио да избрише дуг и пребаци СМС уређаје орлова на јефтинију СМС тарифу.

Тако ће истраживачи моћи да пројекат наставе и идуће године, али им је и даље потребна новчана помоћ грађана. "Форбс" пише да није јасно зашто су истраживачи уопште користили СМС одашиљаче умјесто бесплатног система ГПС, али они тврде да им се ранијих година рачуница слагала и расходи су били предвидиви, "али ове године је кренуло наопако", рекла је Шнајдер за руски лист на енглеском "Москоу тајмс".

У свијету је преостало 50.000 до 70.000 степских орлова, а у Русији мање од 10.000, чији број нагло опада иако су од 2015. године заштићени. Гнезде се на југу Русије и у Казахстану, а зиме проводе у топлијим крајвима, неки чак на Блиском истоку и у Африци, навео је "Њујорк тајмс".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана