Не можете да заспите током врелих ноћи? Постоји рјешење

РТС
Не можете да заспите током врелих ноћи? Постоји рјешење

У наредних неколико дана нас очекују високе температуре. Због врућине која се може задржати у домовима, није свима лако да утону у сан. Сличне проблеме имали су становници Белгије током топлотног таласа који је претходних недјеља погодио западну Европу.

Јавни сервис те земље дао је савјете грађанима како да се наспавају у тропским љетњим ноћима, преноси РТС.

Расхладите тијело

Да бисте заспали, температура вашег тијела мора да се спусти. Тело регулише температуру путем ширења крвних судова у кожи. На тај начин ослобађа се топлота, нарочито у одређеним тачкама: у глави, рукама и стопалима. Као резултат тога, температура тијела опада. Како се то може поспијешити у тропским ноћима?

– Истуширајте се прије одласка у кревет

Нека туширање буде за нијансу хладнијом водом него иначе. Тако ће се тијело охладити довољно да можете да заспите. Никако се немојте туширати превише хладном водом јер послије тијело мора да ради да би се поново загрејало.

– Расхладите врат

То ће погодовати и остатку вашег тијела. Можете јастучницу оставити у замрзивачу неко време. Или обмотајте јастучницом нешто хладно.

– Спавајте са откривеним стопалима или са мокрим чарапама

Ако су вам стопала изван ћебета или покривача, топлота може да напусти ваше тијело кроз стопала. Мокре чарапе понекад могу да помогну у томе.

– Спавајте сами

Ако спавате са неким у истом кевету, производићете више топлоте и више ћете се знојити.

– Нека ваш покривач буде од памука

Танки љетњи покривач направљен од природних материјала као што је памук јесте најбоља опција. Памук апсорбује зној и пропушта ваздух. Никако не треба бирати синтетичке материјале.

– Да ли је добра опција да спавате без одјеће?

Што је топлије напољу, потребно је мање одјеће у кревету, дјелује логично. Међутим, да ли је? Ако спавате голи и ваше тијело се хлади ноћу, можете се прехладити. Одјећа омогућава да се зној не лијепи за ваше тијело.

Расхладите собу

Не расхлађујте само тијело, и околина мора да буде довољно расхлађена да бисте заспали. Према речима стручњака, идеална температура за спавање је између 16 и 19 степени. Како то да постигнете током љета?

– Уложите у клима-уређај

Све више домова незамисливо је без клима-уређаја. У љетњим мјесецима продаја тих уређаја скаче. Наравно, потребан је опрез јер клима-уређаји могу изазвати проблеме са дисајним путевима, троше струју и могу бити прилично скупи.

– Отварајте и затварајте прозоре у правим тренуцима

Дјелује логично да отварате прозоре током дана. Ипак, много је боље и ефикасније да држите све прозоре затворене са навученим завесама. На тај начин топлота остаје напољу. Када увече температура опадне, онда можете све отворити. Трик је у томе да прозоре отворите када напољу буде хладније него унутра.

– Вентилатор користите опрезно

Некада вентилатори могу дјеловати као прави спас у одређеном тренутку, али не дозволите да буду уперени у ваше лице. Уперите вентилатор у правцу врата или неког отвора како би топао ваздух могао да изађе из просторије. Или га ставите близу отвореног прозора да би могао да удувава хладнији ваздух.

– Направите ваш систем за расхлађивање

Поставите вентилатор у спаваћу собу током ноћи и испред њега ставите посуду. У посуду ставите пластичну боцу са замрзнутом водом и укључите вентилатор. Посуда ће спречити да се вода проспе по поду.

– Искључите електричне уређаје

Једноставан разлог за то је што уређаји производе топлоту. А вама је потребно расхлађивање.

– Спавајте у приземљу (или напољу)

Топао ваздух се подиже. Ако спавате на нижем спрату, биће вам свјежије и лакше ћете заспати. Није лоша идеја и да преноћите напољу, у шатору или под звијездама. Можда ће вам у том случају бити потребна маска за очи.

Генерални савјети за спавање

– Уносите доста течности, опрезно са алкохолом и кафом

За љепши сан вам могу помоћи хладна пића, као што је вода, али и топла пића, као чај. Таква пића поспјешују знојење током кога се хладите. Алкохол повећава температуру вашег тијела. Као и кофеин, због тога кафа није баш најбоља идеја.

– Избјегавајте (пре)врућу купку

Врућа вода ће додатно загријати ваше тијело, а вама је циљ да се расхладите.

– Не претјерујте с вјежбама прије спавања

Тренинг није лош ако желите да заспите, али тренинг током јутра или дана. Вежбање у касним часовима само повећава температуру тијела.

– Природне пилуле за спавање и биљке

Размислите о производима на бази камилице, лимуна, лаванде, валеријане...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана