Научници успјели претворити угљен-диоксид у авионско гориво

Кликс
Foto: Shutterstock

Научници са Универзитета у Оксфорду можда су пронашли начин како смањити загађење изазвано зрачним прометом. Они су успјели претворити угљиков диоксид (ЦО2) у гориво с нултом емисијом отровних плинова.

Техника се састоји од загријавања мјешавине лимунске киселине, водика и катализатора састављеног од жељеза, мангана и калија, како би се ЦО2 претворио у текуће гориво за погон млазних авиона, пише Енгадгет.

Такав приступ је јефтин, једноставан и користи материјале којих има у изобиљу, а знатно је јефтинији од процеса претварања хидрогена и воде у гориво.

Гориво је тренутно произведено само у лабораторијским условима и у минималним количинама (само неколико грама), али представља велики напредак у производњи горива која не загађују околиш, наводи се.

Наравно, за комерцијалну употребу потребно је још пуно рада и усавршавања техника и процеса. Тренутно, још увијек није пронађен начин како ефикасно прикупити огромне количине угљиковог диоксида.

Научници су у потрази за индустријским партнерима, који би им омогућили масовну производњу. Кад би у томе успјели, добили би још једну алтернативу која би била изузетно популарна за авио пријевознике.

Зрачни промет се тако полако пребацује на чистије енергетске изворе, а многи планирају и куповину електричних авиона или авиона који користе неке друге врсте горива.

Предност споменуте методе је та што не би било потребно мијењати авионе пошто постојећи мотори могу користити гориво засновано на ЦО2.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана