Научници тврде да су пронашли мистериозну тектонску плочу васкрсења

Г.С.
Научници тврде да су пронашли мистериозну тектонску плочу васкрсења

Научници са Универзитета у Хјустону, Природно-математичког колеџа, тврде да су открили остатке мистериозне тектонске плоче васкрсења.

Према налазима студије, објављене 19. октобра у билтену Геолошког друштва Америке, истраживачи су испитали постојеће томографске слике, које су сличне Це-Те скенирању унутрашњости Земље.

Њихова анализа открила је комад коре смјештен стотинама километара испод канадске територије Јукон, за коју научници тврде да се подудара са обликом плоче васкрсења.

Научници су користили технику која им је омогућила да реконструишу и виде како су изгледале тектонске плоче у Тихом океану током раног кенозојског доба, прије 66 милиона година.

Научници одавно знају да су у доба кенозоика у Тихом океану постојале двије тектонске плоче - Кула и Фаралон. Али неки научници су претпоставили да постоји и трећа, названа Плоча васкрсења, која је формирала посебну врсту вулканског појаса дуж држава Аљаске и Вашингтона.

“Границе ове древне тектонске плоче васкрсења добро се поклапају са древним вулканским појасевима у држави Вашингтон и на Аљасци, пружајући толико тражену везу између древног Тихог океана и сјеверноамеричког геолошког записа”, рекао је Џони Ву, доцент геологије на Одјељењу за науку о земљи и атмосфери Универзитета у Хјустону.

Истраживачи кажу да би откриће Плоче васкрсења могло да помогне научницима да боље предвиде вулканску активност и земљотресе у региону, преноси Спутњик.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана