Научници развијају робота који ће говорити фармерима када требају залити усјеве

Кликс
Научници развијају робота који ће говорити фармерима када требају залити усјеве

Тим истраживача са калифорнијског Универзитета Риверсајд развија робота који ће омогућити фармерима да знају када требају залити усјеве.

Правовремено залијевање биљака може бити изазован посао за просјечног врлара, а када је ријеч о агрикултурној индустрији, то је огроман задатак који жуди за иновацијама, посебно због што ефикаснијег искориштавања водених ресурса.

Група истраживача са Универзитета Риверсајд и Универзитета Мерсед добили су грант већи од милион долара од америчког министарства за агрикултуру како би пронашли рјешење. Група развија робота који аутономно прикупља узорке лишћа, одмах и тестира и прикупља податке о потребама усјева за водом.

Како би установили потребе усјева за водом, фармери ручно узимају лишће биљака и шаљу их у коморе у којима се помоћу притиска може установити када вода почне излазити из лишћа, а то показује када је потребно залити биљке. Ова метода тестирања захтјева пуно времена и може бити неефикасна јер фармери обично не могу одвојити цијели дан на тестирање различитих дијелова поља. Осим тога, својства листа могу варирати због времена које прође од узимања узорка до анализе, а то може дати погрешне резултате.

Стога истраживачи развијају роботску комору с притиском која аутономно узима узорке. Систем ће прикупљати податке са различитих локација великог поља и тако помоћи фармерима да направе оптималан распоред залијевања.

Нови робот ће се кретати пољем те ће узимати узорке и вршити анализу. Технологија ће се користити у комбинацији с дроновима који ће надзирати поља и усмјеравати робота на дијелове који су у том тренутку интересантни.

Први прототипи се очекују на прољеће, а финална верзија до зиме 2022. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана