Научници открили планете луталице које бесциљно јуре кроз свемир

Сајнс Алерт
Foto: илустрација

​Међузвјездани простор препун је планета луталица који су изгубиле своју матичну звијезду, па сада бесциљно јуре кроз свемир.

Иако их иначе није тако лако уочити, научници су након анализе десетина хиљада снимака Европске јужне опсерваторије (ЕСО) успјели у нашој галаксији да пронађу чак 170 потенцијално изгубљених свијетова.

Ако се за већи дио њих потврди да се ради о планетима луталицама, то би значило да је наш Млијечни пут пун таквих одбјеглих егзопланета.

"Могло би да буде и неколико милијарди таквих дивовских планета које бесциљно јуре Млијечним путем", рекао је астроном Ерве Буј из Лабораторије за астрофизику у Бордоу у Француској.

Планете луталице се рађају у вртлозима гаса и прашине који су типични за стварање соларног система, но неки од тих облака на крају буду премали па не успије да дође до настанка нечега што би личило наш Сунчев систем.

Није за сада познато колико је тих планета изгубило своју звијезду, а колико је њих избачено из свог гнијезда, односно из свог соларног система

Тешко се уочавају

Не уочавају се лако јер не сјаје јачином звијезде, а с обзиром на то да само бесциљно јуре свемиром, немају ни израчунљиве орбите. Већину њих примијетимо посредно, као рупице у простор-времену јер њихова масивна тијела накратко искривљују позадину свјетлости неке звијезде.

Астрономи су успјели да пронађу овако велик број планета луталица водећи се чињеницом да новонастала тијела настављају да зраче топлотом још много милиона година. Након што су анализирали назнаке слабе радијације са снимака ЕСО-ових снажних телескопа, успјели су да сакупе огроман број кандидата.

Питање је хоће ли се показати да су сви ти кандидати заиста планети луталице. Од 170 њих, могуће је да ће само 70 ићи у ту категорију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана