Научници направили савршен материјал: Немогуће је да се пресјече VIDEO

Г.С.
Научници направили савршен материјал: Немогуће је да се пресјече VIDEO

Научници су направили вјештачки материјал који никако не може да се пресјече. То га чини савршеним за врата, катанце, али и заштитну одјећу.

Тим инжењера материјал је направио тако што су керамичке куглице уградили у “алуминијски сунђер”. На тај начин добили су материјал који не може да се пробије бушилицом или пресјече техником млазног воденог сијечења.

Материјал је назван “протеус”, а име је добио по грчком богу који мијења облик, јер се материјал преображава на разне начине како би се одбранио од оштећења.

Није ријеч о тврдој површини која се одупире спољном притиску, већ материјал силу резања окреће против самог алата, користећи је како би учинио алат неупотребљивим јер керамичке куглице стварају вибрације које ометају спољну силу, преноси портал Зимо.

“То изгледа чудесно. Материјал уништава резајућу оштрицу неправилним вибрацијама које ствара, или шири млаз воденог ножа”, појашњава Миранда Андерсон са британског Универзитета Стирлинг, која је радила на пројекту.

Уз све то, материјал има и секундарни одбрамбени механизам. Када неко покуша да га пресјече, керамичке куглице разбијају се у још ситније фрагменте, који су још тврђи и понашају се као врло груба шмиргла. Тако је угаона брусилица, коју су инжињери користили за тестирање, постала неупотребљива.

Једини природни материјал са којим се протеус може упоредити је дијамант, али је протеус јефтинији и лакши од њега, што га чини широко примјенљивим.

Андерсонова сматра да је масовна производња могућа, додавши како не постоји несташица метала и керамике од којих се протеус може направити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана