Научна открића у 2021. години која су највише изненадила истраживаче

Сајенс њуз
Foto: pixabay

Древна ДНК из зуба милион година старог мамута, супермасивна црна рупа, најнижа измјерена гравитација - нека су од открића у 2021. годину која су проширила и помјерила границе научног истраживања, али и наше маште.

Најстарија супермасивна црна рупа

Прије више од 13 милијарди година, када је свемир био стар само 670 милиона година, рођена је ова црна рупа. Са масом од 1,6 милијарди Сунца, новооткривена супермасивна црна рупа Ј0313-1806 двоструко је тежа и 20 милиона година старија од претходног рекордера за најстарију познату црну рупу.

Ова древна супермасивна црна рупа је толико велика да је астрономе ставила пред дилему да ли су се прво формирале супермасивне црне рупе.

Најнижа измјерена гравитација

Према Исаку Њутну и Алберту Ајнштајну, сваки објекат који има масу такође производи и гравитацију, чак и ако је једва примјетна. Научници су сада измјерили гравитацију златне кугле пречника два милиметра и тежине око 90 милиграма - најмањег објекта коме је икада измјерена гравитациона сила.

Сићушна куглица је доказала да се гравитација понаша очекивано, чак и у случају веома мале масе. Истраживачи пак желе да испитају како се гравитација понаша на још нижој, квантној скали, гдје се могу примијенити другачија физичка правила.

Најстарија животиња која је имала палчеве

Птеросаурус стар 160 милиона година, који је добио надимак "Мајмундактил", најранија је позната животиња која је имала палчеве.

Овај летећи рептил чији су фосилни остаци пронађени у сјевероисточној Кини, званично је назван Кунпенгоптерус антиполикатус, вјероватно је користио палчеве и покретљиве зглобове да се пење кроз крошње дрвећа како би се докопао плена, претпостављају научници.

Црна рупа која гута звијезду

Научници су први пут успјели да виде како црна рупа гута неутронску звијезду, односно остатке мртве супергигантске звијезде. Астрономи су овај догађај открили мјерењем гравитационих таласа који су произашли из судара два објекта који су допрли до Земље.

Сви претходно идентификовани извори ових таласа у простор-времену састојали су се од судара два слична објекта, као што су двије неутронске звијезде или двије црне рупе.
Најстарија пронађена животињска ДНК

Зуб сибирског мамута који је живио прије више од милион година побио је претходни рекорд најстарије животињске ДНК који је до сада откривен, а који је држао 700.000 година стар фосил коња.

Научници претпостављају да ово откриће представља временски максимум колико дуго ДНК може да опстане. Гени овог мамута наводе на закључак да је припадао некој до сада непознатој врсти.

Највећи проценат

Тајанствена група хоминида позната као Денисовци је давно изумрла, али не без трага. Аутохтоно племе Аита Магбукон на Филипинима у својој ДНК има око пет процената ДНК Денисоваца, открила је генетска анализа. То је највиши ниво денисовског поријекла који је пронађен било гдје у свијету.

Истраживачи ове резултате користе како би, заједно са генетским траговима из других група које носе денисовску ДНК, пратили кретање Денисоваца кроз југоисточну Азију, Папуу Нову Гвинеју и Аустралију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана