На 4 километра дубине направили снимак и схватили: “Имамо нову врсту” VIDEO

Г.С.
На 4 километра дубине направили снимак и схватили: “Имамо нову врсту” VIDEO

Duobrachium sparksae службени је назив овог припадника животињског царства који је први пут откривен у априлу 2015. године.

Научници су први пут искључиво помоћу подводних видео-камера високе резолуције утврдили да је мала желатинаста капљица која живи у морским дубинама заправо нова врста, пише Гардијан.

Откривен је у подводном кањону сјеверозападно од Порторика, а тек је ове године описан у научном чланку.

Научници нису узели физичке узорке животиње већ је њена егзистенција потврђена помоћу снимка који је настао на морској дубини од 3.900 метара. Експедицију је предводио Национални биро за океане и атмосферу Сједињених Америчких Држава (НОАА).

НОАА је снимке високе дефиниције направила помоћу робота Дип дискаверер, а оне су потом анализиране како би се утврдило шта се на њима тачно налази.

“Лијеп је то и уникатан организам”, рекао је Мајк Форд, научник у НОАА.

“Прикупили смо снимке високе резолуције па смо их потом описали. Прошли смо кроз историју и чинило нам се да је ово нова врста и нови род. Након тога смо напорно радили како бисмо је смјестили на еволуционо стабло.”

Дип дискаверер уочио је три јединке које су одмах заинтригирале научнике који су водили експедицију.

Научници ће се сада бацити на проучавање улоге коју Duobrachium sparksae  игра у свом окружењу. Видео-снимци нове врсте налазе се у Музеју Смитсонијан у Вашингтону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана