Могу ли Епл наочаре да поправе вид?

б92
Foto: епл

У најави, нове Аппле наочаре могу да поправе вид. Епл за сада није званично потврдио ову информацију. Идеја о корекцији вида се заснива на патенту под којим су Епл Глес заведене. Назив патента Епл Глес указује да је ријеч о подесивом систему сочива.

Према неким информацијама Епл Глес имају самосталну функцију да препознају потребе корисника када је у питању њихов вид. Корисник не мора да иде од очног љекара већ може да се користи аутоматским подешавањем положаја сочива тако да његов вид буде најбољи могућ. Свако може да се користи овом функцијом на једноставан начин.

Свака Епл Глес садржи једно или више подесивих сочива од којих је свако конфигурисано да се поравна са очима корисника. Нека од сочива имају у себи течне кристале који имају у овом случају значајну функцију у пружању бољих услова за вид. Течни кристали су под контролом функција ових наочара тако да пружају јаснију слику кориснику.

Како би овај систем био могућ јасно је да ће Епл Глес имати контролно коло и сензоре који прате поглед корисника. Са помјерањем погледа корисника очекује се да ће се систем сочива подешавати према потреби (кратковидост, далековидост, итд). Овај патент са једне стране звучи одлично за све оне који имају проблеме са видом. Са друге стране звучи прилично језиво за све очне љекаре.

Према патенту који Епл пријавио очни љекари више нису потребни када је у питању одређивање диоптрије. Угрожени су и оптичари јер се сочива Епл Глес самостално подешавају према потреби корисника. Звучи заиста фантастично са једне стране и прилично нереално са друге стране. Зато је важно нагласити да је Епл до сада предао бројне патенте који се никада нису појавили на тржишту.

Иако се шушка да ће се Епл Глес појавити, још увијек се не смије тврдити да ће се то и догодити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана