Мистериозни небески диск: Да ли су археолози “раскринкали” историјску превару?

Г.С.
Мистериозни небески диск: Да ли су археолози “раскринкали” историјску превару?

У близини њемачког града Небре, 1999. године, двојица трагача за благом су помоћу детектора метала пронашли необичан предмет.

Стручњаци су закључили да диск обима тридесет два центиметра, пресвучен плавкасто-зеленом патином са златним умецима у облику сунца, мјесеца и звијезда, представља религијски предмет, али и софистицирани астрономски сат.

Радиокарбонска анализа је показала да је тзв. небески диск из Небре настао прије више од 3.800 година, што га чини најстаријим познатим приказом свемира.

Иако се на почетку сумњало у аутентичност предмета, струка је одбацила такве спекулације, а о диску се од тада више-мање прича као о једном од највриједнијих археолошких налаза двадесетог вијека и као њемачком националном благу, пише хрватски портал Повијест.

Међутим, поједини археолози тврде да чувени диск није онолико стар као што је првобитно утврђено.

“Да будемо прецизни, време његовог настанка помјера се на неколико хиљада година, па самим тим постоји барем један старији космички приказ – пронађен на своду древне египатске гробнице”,

Археолози Руперт Гебхард и Ридигер Краус у студији тврде да диск уопште није био дио богате ризнице из бронзаног доба.

“Знали смо да ћемо доживјети нападе – за Нијемце, овај предмет представља национално благо, баш попут Бетовенове 'Девете симфоније'. Одговорност према истини је, међутим, већа од оне према колективном осјећају поноса”, каже Гебхард.

Како је дошло до забуне?

“Прије свега трагање за благом помоћу детектора метала у Њемачкој се сматра илегалним, односно пљачком гробова. Двојица мушкараца, који су ухапшени недуго након што су проналазак продали за тридесетак хиљада тадашњих њемачких марака, хтели су да докажу да сарађују с органима закона и у исказу су истакли многе непроверене детаље”, тврде истраживачи.

Да ли су Гебхард и Краус у праву, показаће, међутим, тек даље анализе.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана