Мистериозна рука стара 2.000 година пронађена у бунару

Агенције
Мистериозна рука стара 2.000 година пронађена у бунару

Археолози су пронашли мистериозну дрвену руку стару 2.000 година, на дну древног римског бунара у Енглеској, за коју се претпоставља да је можда ту била постављена као понуда боговима.

Рука је откривена у парку Варт, у Раундсу, у грофовији Нортхемптоншир. Археолози су били изненађени колико је рука добро очувана, што указује на то да је можда била од већег значаја, пише Фокс Њуз.

Археолошки стручњак за дрво Мајкл Бамфорт је у свом извјештају написао да је рука "фино изрезбарена од једне гране, која користи природно закривљење како би формирала лакат, и врло је добро направљена, јер на његовој површини нису видљиви трагови алата".

Бамфорт је такође примјетио да је рука "релативно витка и грациозна" и можда је представљала руку ситне одрасле особе или адолесцента.

Занимљиво је да горњи крај објекта нема никаквих трагова повезивања, или других метода које би се могле користити за причвршћивање руке на већу скулптуру", додаје се у изјави.

"Зато, чини се вјероватним да је то био само тај специфичан дио тијела, који је представљен и издвојен као нека врста вотивног, односно завјетног, дара", каже Бамфорт.

Он и његов тим били су изненађени што је рука била у таквом добром стању, не само зато што је радиоактивни угљеник показао да потиче из периода од 86. до 240. године наше ере, већ и зато што је бунар био пун воде.

Међутим, унутра је недостајало кисеоника, што је можда допринијело томе да рука остане очувана, пише Сан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана