Microsoft патентирао чет са покојницима

Танјуг
Foto: Aрхива

Microsoft је патентирао револуционарну технологију путем које ће људи моћи да комуницирају са виртуелним особама, па чак и са преминулим драгим особама.

Иако то што је нека компанија патентирала одређену технологију не значи да ће та иста технологија икад видети свjетло дана, патент који је Microsoft регистровао у САД могао би многима донијети утеху и олакшати период туговања, пише Дневник.хр.

Наиме, Microsoft је патентирао систем за размену порука којим управља вјештачка интелигенција, а којем је главни задатак да имитира неку особу, на пример преминулог члана породице или пријатеља.

Иако на први поглед идеја подсјећа на нешто из научно-фантастичних филмова, чињеница да можете "поразговарати" с драгом особом и након што она више није ту многима би могла олакшати период туговања.

У Microsoftu су замислили да тај сервис функционише у облику апликације за паметни телефон, а да би заиста функционисао, потребан му је приступ великој количини приватних и осјетљивих информација, попут преписке с неком особом, како би вјештачка интелигенција препознала и научила да имитира стил којим је особа писала, ријечи које је користила и начин на који се изражавала.

Као главни извор података помињу се профили на друштвеним мрежама и апликацијама за дописивање, преноси Дневник.

С обзиром на то да нам је дигитална присутност на интернету и друштвеним мрежама све јача, вјештачкој интелигенцији не би требало да буде тешко да прикупи довољно информација за стварање "виртуалне" особе, наводи се у тексту.

Ипак, како додаје Дневник, поставља се питање би ли особа која је преминула жељела да се њен ''дигитални живот'' користи и послије њене смрти.

Очигледно је да ће, ако оваква апликација икад заживи, бити потребно опрезно срочити правила коришћења, а можда ћемо у будућности у тестаменту наводити да желимо да наши најближи комуницирају са нама послије наше смрти, пише Дневник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана