Mедицинскa сестра Грејс - хуманоидни робот који помаже љекарима и пацијентима

ГС
Foto: klix.ba

ХОНГ КОНГ - Компанија Хансон 2016. године задивила је свијет роботом Софија. Сада је је та компанија представила свој најновији изум: Грејс, хуманоидног робота од којег очекује да ће увести револуцију у здравство.

Дизајнирана као помоћник љекарима, Грејс је опремљена сензорима, укључујући термалну камеру за детекцију температуре и пулса пацијента, који помажу љекарима у дијагностицирању болести и пружању третмана.

Овај андроид је помоћник и за пацијенте; специјализована је за бригу о старијим особама. Грејс говори три језика - енглески, мандарински и кантонски и може се дружити и водити терапију говором, преноси Кликс.

Роботи попут Грејс намијењени су као подршка медицинским стручњацима, а не као замјена, каже оснивач и извршни директор Хансон Роботикса Дејвид Хансон.

"Кориштење умјетне интелигенције и роботике у овом контексту може помоћи при прикупљању важних података ради при процјени добробити пацијената", додаје Хансон.

Развијена посебно за медицински сектор, лансирање Грејс долази усред пандемије коронавируса, када је повећана потражња за рјешењима за телездравље и бесконтактну његу.

Према Међународној федерацији роботике (IFR), глобална продаја медицинских робота већ је била у порасту прије пандемије, за 28 посто између 2018. и 2019. - а ИФР предвиђа да би се вриједност сектора могла скоро удвостручити у сљедеће три године.

Хансон Роботикс каже да ће почети масовно производити роботе, укључујући Софију и Грејс, крајем 2021.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана