Маерск планира први карбонски неутралан танкер за 2023.

Танјуг
Foto: Илустрација

КОПЕНХАГЕН- Данска бродарска група Маерск саопштила је данас да ће убрзати планове за декарбонизацију бродског контејнерског транспорта поринућем првог брода са неутралном емисијом угљеника 2023. године, седам година раније него што је првобитно планирано.

Ова бродска компанија, која учествује са око 80 посто у глобалној трговини и има удео од око 3,0 посто у глобалној емисији угљеника, обећала прошле године да ће до 2030. године имати бродове и бродско гориво са нултом емисијом угљеника, преноси Ројтерс.

„Пратећи брзи напредак технологије и повећање потражње клијената за одрживим ланцима снабдевања, Маерск ће убрзати напоре у правцу декарбонизације свог морског бизниса поринућем првог угљенично неутралног брода контејнера 2023. године", наводи се у саопштењу компаније.

Угљенично неутралан брод ће као гориво користити метанол, напомиње се у саопштењу.

„Наша амбиција да имамо карбонски неутралну флоту до 2050. звучала је као лет на Месе када смо је најавили 2018. године. Данас то сматрамо изазованим, али достижним циљем који треба остварити", рекао је главни извршни директор Сорен Скоу.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана