"Летећи тенк" Ми-35 нова снага српског Ратног ваздухопловства

Танјуг
"Летећи тенк" Ми-35 нова снага српског Ратног ваздухопловства

БЕОГРАД - Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана Србије снажнији су него икада захваљући опремању кључним средствима, међу којима су и борбени хеликоптери Ми-35М, који у свијету важе за "летеће тенкове", саопштило је Министарство одбране.

Хеликоптери Ми-35М, руског произвођача "Роствертол" из Ростова на Дону, први пут ушли су у наоружање Војске Србије, а за стручна лица из српске војске реализована је обука у Руској Федерацији са циљем адекватне експлоатације, техничког одржавања и примене тих моћних хеликоптера.

Због врхунских перформанси, ти хеликоптери у својој класи важе за једне од најбољих јуришних хеликоптера на свијету, намијењених за извршавање борбених задатака у свим временским и метео условима.

Основна намјена хеликоптера Ми-35М је извођење борбених дејстава по циљевима на земљи, у оквиру ваздухопловне ватрене подршке снагама Копнене војске, тј. противоклопна борба и уништење непријатељеве живе силе.

У помоћној намјени, хеликоптер може изводити дејства и по циљевима у ваздушном простору, вршити ваздушни транспорт људства и терета, извиђачке и патролне задатке, као и десантирање тимова.

Због велике ватрене моћи и снажног оклопа, хеликоптере Ми-35 на западу зову "летећи тенкови", а у Русији "крокодили".

Тај вишенамијенски борбени хеликоптер посједује заштиту од дејстава пјешадијског наоружања и опремљен је савременим уређајима за навигацију, дигиталним показивачима, електронским индикаторима и осматрачко-нишанским системом.

За Ратно ваздухопловство и ПВО Војске Србије, набавка хеликоптера Ми-35, заједно са хеликоптерима Ми-17 и Х-145, представља велики искорак и унапређење у техничком и технолошком смислу.

Нови систем за осматрање којим је хеликоптер Ми-35М опремљен омогућава пилотирање у дневним, ноћним и сложеним метео условима, укључујући лет на врло малим висинама.

Летови са смањеном видљивошћу и ноћу могући су захваљујући адаптацији хеликоптерске кабине за наочаре за ноћно осматрање, што као и прелазак са аналогних на дигиталне инструменте пилотима у многоме олакшава посао.

Пилотима Ратног ваздухопловства хеликоптери Ми-35 донијели су изазове овладавања новим, захтијевнијим система у односу на оне којима су управљали до сада, али и додатни ниво заштите.

Борбени хеликоптер Ми-35М може транспортовати до осам војника с пуном опремом и наоружањем до 1.500 кг, док терете великих димензија може носити споља, на специјалним ужадима или сајлама, до тежине од 2.400 кг.

Посада хеликоптера, пилот и пилот-оператер, смјештена је у тандем-кабинама, са двоструким командама, а летјелица посједује оклоп који штити како посаду, тако и виталне дијелове хеликоптера.

За заштиту од вођених ракета хеликоптер је опремљен системима за пасивну и активну самозаштиту.

Резервоари за гориво обложени су материјалом који спријечава цурење горива и експлозију при поготку, а ради смањења инфрацрвеног одраза на издувним цијевима мотора уграђени су системи за смањење температуре издувних гасова.

Хеликоптер Ми-35М посједује посљедњу генерацију авионике и нападно-навигацијског система, као и оптоелектронски нишански систем.

Високе борбене карактеристике овог хеликоптера огледају се и у максималној брзини од 310 км/х и оперативној висини до 5.400 м, као и долету до 460 км, који са допунским резервоарима горива може да буде и до 1.085 км.

Од наоружања, на хеликоптеру је у обртној куполи уграђен топ калибра 23 мм и увезан са системом за управљање ватром.

На сваком крилу Ми-35 може да носи широк дијапазон наоружања, укључујући додатне топове 23 мм, невођене ракете 80 мм и најсавременије вођене ракете великог домета.

У зависности од варијанте, могуће је ношење комбинације наведених убојних средстава.

Значајно опремање Ратног ваздухопловства новим и модерним средствима, пилотима Војске Србије донијело је интензивне и напредне обуке за коришћење нових система.

По завршетку обуке у Руској Федерацији, у Србији  реализована је и борбена обука посада на новим хеликоптерима Ми-35. Иако је захтјевна, пилоти су показали да су оспособљени за реализацију свих борбених задатака.

Осим могућности за рад на модерним средствима, као што су нови борбени хеликоптери Ми-35М, сви пилоти и летачи могу се похвалити и најсавременијом летачком опремом у виду летачких комбинезона, чизама, рукавица и активног веша, као и новом пилотском капом коју су добили почетком 2020. године.

Материјални статус пилота и летача у Ратном ваздухопловству Србије директно је побољшан повећањем плата, те су, примјера ради, први пут од ове године плате војних пилота изједначене са платама пилота у Министарству унутрашњих послова.

Такође, утврђени су и бољи формацијски елементи за пилоте и техничаре, чиме је омогућено брже напредовање кроз службу.

Набавком нових ваздухоплова пилоти и летачи Војске Србије данас имају вишеструко повећан број налета и све потребне услове да се професионално развијају.

Подједнако као опремање, озбиљан програм усавршавања, непрекидно кондиционирање и одржавање постигнутих способности српских пилота доприњели су унапређењу оперативних способности Ратног ваздухопловства и ПВО, као и способности Војске Србије да одговори на све потенцијалне изазове и пријетње, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана