Летећи човјек је управо добио дугу цијев изнад главе VIDEO

Агенције
Летећи човјек је управо добио дугу цијев изнад главе VIDEO

Британски иноватор Ричард Браунинг, чија је компанија gravity.co 2017. године лансирала џет пек инспирисан Ајрон Меном, обратио се за помоћ “уради сам” YozTube звијезди Џејмсу Братону са жељом да његову “летјелицу” опреми аутоматским оружјем којим се управља покретима главе.

Братон, и сам велики фан Ајрон Мена, одмах се бацио на посао и развио систем који омогућава управљање аутоматском пушком причвршћеном на раме, без употребе руку.

Из безбједносних разлога, за израду прототипа није коришћено права пушка, већ њена еирсофт копија, која испаљује пластичне куглице. Без обзира на то, конструкторима је било важно да докажу да би Gravity-јев џет пек могао да се користи и у војне сврхе.

Браунинг, који је са својим Ајрон Мен џет пеком 2017. године оборио Гинисов рекорд у брзини лета млазним одијелом, летивши брзином од 51,53 километара на час, цио погонски систем је смјестио на руке корисника.

Иако је тиме олакшао управљање, руке због тога не могу да се користе за друге операције, као нпр. снимање и пуцање, а пошто свој џет пек намјерава да продаје војсци и полицији, желио је да показаже да он, и поред тога, може да буде наоружан.

Зато је Братон у кацигу уградио сензор који детектује у ком смјеру пилот гледа и, потом, преноси команде механичком систему за управљање оружјем.

Питање је само да ли би војници будућности баш вољели на рамену да носе аутоматску пушку која ће им испаљивати рафале иза ува, али њих ионако нико неће ништа питати ако/када Браунинг склопи уговор са неком војском.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана