Крвавоцрвено небо: У Индонезији сцене као из апокалиптичног филма

Агенције
Крвавоцрвено небо: У Индонезији сцене као из апокалиптичног филма

Небо изнад једне индонежанске провинције током овог викенда попримило је крвавоцрвену боју због природног феномена и великог броја пожара који су захватили огромне дијелове те земље.

Сваке године пожари у Индонезији стварају маглу која некад прекрије читав регион југоисточне Азије. Метеоролози су за ББЦ објаснили да небо постаје необично због феномена “Рајлијево расијање”. Како се наводи, то је феномен који изазива плаву нијансу неба током дана и црвену боју код заласка сунца.

Ријеч је о распршивању свјетлости која настаје када се електромагнетски талас судари с честицама у атмосфери. Једна становница провинције Џамби, која је снимала фотографије црвеног неба, рекла је да јој је измаглица “повредила очи и грло”. Та 21-годишњакиња је поставила на налог на Фејсбуку слике које су подијељене више од 34.000 пута, иако су многи изражавали сумњу да су вјеродостојне.

“Истина је. Фотографије и видео-снимак сам сликала телефоном”, рекла је она. Метеоролози кажу да сателитски снимци потврђују да су у том региону Индонезије забиљежене бројне “вреле тачке”. Професор Кох Ти Јонг, са сингапурског Универзитета друштвених наука је објаснио тај феномен за ББЦ.

“У димној измаглици највише има честица величине око 1 микрометра, али оне не мијењају боју свијетлости. То чине мање честице, од око 0,05 микрометра или мање. Њих нема пуно, али их је довољно да се црвена свијетлост више распрши од плаве”, навео је он.

Према његовим ријечима, чињеница је да су фотографије снимљене око поднева, па небо изгледа још црвеније. Професор је рекао и да овај феномен не утиче на промијену температуре ваздуха. Како наводи ББЦ, овогодишња магла је “најгора” у посљедњих неколико година, а узрок су јој огромни пожари који су ове године погодили Индонезију и Малезију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана