Космички тоалет од титанијума вриједан 23 милиона долара

Срна
Космички тоалет од титанијума вриједан 23 милиона долара

ПАСАДЕНА - Наса ће послати на Међународну свемирску станицу /МСС/ тоалет вриједан 23 милиона долара, посебно дизајниран за астронауте. Насин "свемирски тоалет" направљен од титанијума, тежак је готово 50 килограма и висок 70 центиметара, односно двоструко је мањи од руских који се тренутно налазе на МСС-у.

Тоалет је дизајниран тако да се може уградити и у летјелице "орион", којима би астронаути требали стићи на Мјесец у скорој будућности, а потом, можда, и на Марс.

"Чишћење нереда је велика ствар. Не желимо да ишта промаши или побјегне", рекла је за Асошијејтед прес Мелиса Мекинли из свемирског центра "Џонстон".

Док су раније верзије тоалета биле више оријентисане према мушкарцима, нови Насин модел је надограђен, па је сједиште накошено и повишено како би боље одговарало и женама астронаутима.

"Понекад једноставне ствари постану врло тешке", коментар је астронаута Мајка Хопкинса на досадашње тоалете који се користе у свемиру.

Астронаут Шенон Вокер каже да је "запамтила процедуру обављања физиолошких потреба у свемиру јер је кључно да се то уради како треба у условима бестежинског стања".

Како преноси британски "Идипендент", астронаути на МСС-у тренутно користе вакуумски систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана