Користимо их сваког дана, а не знамо ко их прави; пионир у производњи сада – банкротирао

Б92
Foto: Илустрација

Управљате тим „возилом“ свакодневно, а не знате ко је произвођач.

"Кеди" је најстарија и некада највећа фабрика колица за самопослуге у Европи. Од ове недеље је поново у стечају, преноси Дојче веле.

Толико смо се навикли на њих да их уопште и не примјећујемо: колица у самопослугама. Она се налазе и у многим музејима дизајна, јер је то готово савршен спој облика и функционалности.

Без обзира да ли је реч о самопослугама, робним кућама, продавницама грађевинског материјала или намјештаја, на улазу ће вас дочекати читав низ колица. А свака од њих су и подсјетник у којој мјери се промијенио наш обичај куповања.

Прве самопослуге настале су у Сједињеним Државама, али и тамо су почеле да се шире тек након Другог свјетског рата.

Један од оних који су средином педесетих година прошлог века били одушевљени тим обликом трговања био је и Француз Марк Жозеф. Он је примијетио још један детаљ: муштерије су робу стављале у корпе, али то је непрактично, јер се тако мање купује.

Брзо су се у тим "новим" америчким продавницама појавила и колица, иако су прва виша изгледала као тек нешто веће корпе са точковима. Нису биле ни нарочито стабилне ни лијепе, али то је дефинитивно била будућност малопродаје.

Од пилића у ново доба

По повратку у домовину, Жозеф је покренуо посао: у Шилтигему код Стразбура је била металска компанија коју је 1928. основао његов стриц Рејмонд, а главни производ су им биле хранилице за пилиће.

Ново доба је означила и промена имена компаније: "Ателиерс Рéунис" је постала "Кеди" – и име је американизовано, јер преко Атлантика тако зову колица за играче голфа. Већ 1958. су испоручили колица за прву самопослугу Француске у Ријеј-Малмезону која је била и једна од првих у читавој Европи.

Посао је ишао одлично: 1973. су у француском Друсенхајму отворили нови, потпуно аутоматизован погон на 30.000 квадратних метара, а подружнице су почетком овог вијека основали у Кини и Португалији.

Али још од деведесетих је престало да се улаже у развој компаније, тако да ју је стигао, а онда и престигао немачки конкурент, компанија "Ванзл" из баварског Лепхајма – и данас једна од највећих фабрика колица за самопослуге на свијету. Јер, тражило се стално нешто ново и требало је држати корак с временом.

Опасно празна благајна

Пре десетак година "Кеди" је био у стечају, а новом инвеститору је у протеклој деценији кренуло добро: дошле су велике наруџбе, пре свега из Саудијске Арабије, тако да је компанију преузео "Електрополи" и проширио дјелатност на производњу виљушкара. И тај посао није ишао лоше, али је због великих инвестиција и каса компаније била опасно празна.

Пољска компанија "Дамиx" 2018. године преузима 70 одсто компаније, а остатак остаје претходном власнику Стефану Дедјеу, италијанском дистрибутеру и њемачкој групи "ШопБокс".

Али и даље посао није покривао трошкове: 2020. је затворен погон у Друсенхајму, а сједиште је премештено у Детвилер. Прошле године је покренут нови програм санације и збрињавања вишка запослених, али ни то није било довољно: ове седмице је опет проглашен стечај.

Без колица више не може

Посла заправо има јер данашње продавнице више не могу да се замисле без колица за куповину. Велики проблем за продавнице су крађе колица: једна колица могу да коштају и по неколико стотина евра, а да би се узела, довољна је једна кованица или пластичан жетон.

Зато је и компанија "Кеди" почела да производи колица са електронским лоцирањем, како би се колица блокирала у тренутку напуштања простора продавница.

Све више је и електронике: сада се већ производе и колица која ће аутоматски наплаћивати све што је стављено у њих и чак вас подсјећати шта би још могло да вам затреба с обзиром на оно што сте већ узели са полице.

Да ли ће и та колица будућности и даље производити пионир новог начина куповања у Европи – велико је питање. Од некадашњег гиганта остала је фабрика са само 140 запослених, а адвокат радничког савјета Ерве Бертрон каже како је "стање компаније катастрофално" јер само лиферантима дугује преко седам милиона евра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана