Кинези направили џиновску антену за примање сигнала са Марса

АТВ БЛ
Кинези направили џиновску антену за примање сигнала са Марса

Кина је развила највећу антену у Азији, чији ће задатак бити да прима податке са Марса.

Ради се о покретној антени пречника 70 метара која је успјешно прошлапровере, па је сада спремна да прима сигнале са Марса у склопу мисије Тианњен-1, а истомена летјелица ће наредне недјеље ући у орбиту Црвене планете.

Изградња огромног радио телескопа је почела 2018. године у сјеверној кинеској регији Тијанђин, а завршена је на вријеме јер се летјелица приближава Марсу. Нова антена има облик тањира, а већ је почела са радом.

Састоји се од 1.328 панела, а пречник јој је, ипак, за 30 метара мањи од највеће свјетске покретне антене која се налази у САД.

Кина је до сада користила три антене, пречника од 35 до 50 метара у Пекингу и Кунмингу, преноси Кликс, али оне нису биле довољно снажне да осигурају квалитетан пријем података са Марса који је тренутно удаљен 180 милиона километара од Земље.

Марсова орбита је удаљена око 400 милиона километара од Земље када се две планете налазе са супротних страна Сунца. Сада Кина може да повеже сва четири своја телескопа, и тако да повећа њихове могућности.

Летјелица Тианњен-1 је лансирана у јулу 2020. године, а у гравитационо поље Марса стиже 10. фебруара.

Циљ Кинеске националне свемирске администрације (ЦНСА) је да спусти орбитер и ровер на површину Марса, а ако слијетање буде успјешно, Кина ће постати друга земља која је управљала ровером на Црвеној планети, након што су то учиниле САД.

Кинески научници ће током мисије тражити знакове прошлог и садашњег живота на планети, анализирати њено тло и атмосферу, али и мапирати њену површину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана