Кинеска “муња” бржа од јапанског “метка” VIDEO

Агенције
Кинеска “муња” бржа од јапанског “метка” VIDEO

Пекинг - Кинези су промовисали најбржи воз на свијету. То је “Шангхај маглев” који треба да развије брзину од 600 километара на час.

Први путници возиће се за двије године. Тренутно се овај пројекат тестира између шангајског аеродома и града, а брзине које достиже су око 430 километара на час.

Будућност жељезничког саобраћаја је воз са технологијом магнетне левитације, који носи ознаку “маглев”, сматрају Кинези. Не иде по шинама, већ лебди на магнетном пољу изнад пруге којом се креће.

Због тога воз има веома мали отпор и захваљујући снажним електричним моторима може да развије невјероватну брзину. Воз тренутно постиже максималну брзину од 431 километар на час, а удаљеност од 30 километара прелази за седам минута.

Међутим, овај пројекат је доста скуп, коштао је 1,2 милијарде долара, а од почетка је пословао са губитком. Али, Кинези не одустају. Први путници возиће се у овом возу 2021. године.

Још није познато на којој релацији ће саобраћати хипербрзи воз. Наравно, Кинези би највише жељели да то буде линија Шангај – Пекинг, који би овим возом били повезани брже него авионом.

Путовање авионом, укључујући и чекање на аеродрому, траје око четири и по сата, а овим супербрзим возом исто путовање би трајало један сат мање. Највећа препрека и даље су екстремно високи трошкови инфраструктуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана