Каспијско чудовиште: Руски летећи брод главна атракција војног парка VIDEO

Г.С.
Каспијско чудовиште: Руски летећи брод главна атракција војног парка VIDEO

Јединствени руски летећи брод из времена Хладног рата допутовао је у град Дербент који се налази на југу Русије на Каспијском мору. Летећи брод који је прозван "Каспијским чудовиштем" ће се уврстити у бројне садржаје војног парка Патриот и самим тиме постати његова главна атракција.

Russia Today пише да је летећи руски брод "Каспијско чудовиште" направљен у Совјетском Савзeу 1986. године, који је послужио као основа за производњу екраноплана, односно, првог носача ракета на свијету назива "903 Лун".

Каспијској флоти се придружио почетком 90-их и у служби остао око десетак година.

Екраноплан је био дуг 74 метра и дословно је лебдио изнад воде, тачније, могао је летјети свега неколико метара брзином од 550 km/h.

Упркос чињеници да је врло сличан авиону, њега је Међународна поморска организација класификовала као брод.

Интересантна чињеница је да је овај екраноплан истовремено био непримјетан за противничке радаре и самим тиме је био главна пријетња носачима авиона којима је могао прићи веома близу. Био је наоружан са шест лансирних система за суперсоничне ракете "Москит".

С обзиром на то да је овај руски летећи брод био огроман, управо су његова величина и неконвенционалан изглед потакнули да се у медијима он прогласи "Каспијским чудовиштем".

Годинама након тога, ово техничко чудо је чувано у морнаричкој бази у Каспиyску у руској регији Дагестан. Међутим, недавно је одлучено да се јавност треба упознати с њим и историјом која се веже за њега па је тако он допутовао у војни тематски парк "Патриот" који се налази у граду Дербент.

"Овај екраноплан ће бити посебна атракција свим посјетиоцима и ријеч је о врхунцу излагања војне опреме у парку", саопћило је Министарство одбране у Русији.

Њега су до Каспијског мора 14 сати вукли други бродови јер он више не може летјети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана