Како су настале приче о ванземаљцима у Области 51?

express.hr
Како су настале приче о ванземаљцима у Области 51?

Како су настале приче о ванземаљцима у Деценијама је постројење ваздухопловне јединице Navade Area 51 симбол “урагана теорија завјере” око тога да да постоје ванземаљци (и њихова технологија) те да се они крију управо тамо.

Књиге, ТВ емисије, па чак и масовни интернет ”напади” покушали су завирити иза зидова Области 51. 

Усред неплодне пустиње Неваде, налази се прашњава неозначена цеста која води до предњих врата Области 51. Заштићена је жичаном оградом, вратима с рампом и знаковима који упозоравају на забрану неовлаштеног уласка. Многи мисле како је та легендарна америчка база строже чувана, али није тако - иако се на сваких неколико метара налазе камере.

Они гледају Иза врата, камере покривају сваки могући угао. На далеком врху брда налази се бијели камионет са затамњеним вјетробранским стаклом који гледа доле на све испод њега.

Локални људи кажу како база познаје сваку пустињску корњачу и зеца који прескаче ограду. Други тврде да су уграђени сензори на прилазном путу. Шта се тачно догађа у Области 51, довело је до деценија ”дивљих спекулација”. Постоје, наравно, ванземаљске завјере, а једна од живописнијих гласина тврди да је злогласна несрећа у Розвелу из 1947. године заправо била совјетска летјелица којом су управљали “мутирани патуљци”, а олупина и данас стоји на тлу војне базе.

Неки чак вјерују да је америчка влада снимила слијетање на Мјесец 1969. године у једном од хангара базе, пише “Popular Mechanics”. Што се тиче свих митова и легенди, истина је да Област 51 стварно постоји и још увијек је врло активно.

Иза ограда можда нема ванземаљаца, али нешто се дефинитивно догађа и само неколицина одабраних је упућена у то.

“Забрањени аспект Област 51 је оно што људе тјера на знатижељу и сигурно је да се тамо још увијек пуно тога догађа”, каже историчар авиона и аутор Петер Мерлин који је подручје 51 истраживао више од три деценије.

Поријекло мистерије Почетак саге о Области 51 веже се за развојем извиђачких авиона У-2.

У новембру 1954. предсједник Ајзенхауер одобрио је тајни развој извиђачког авиона за велике висине, названог У-2 програм. Један од првих налога пословања био је проналазак удаљеног, скривеног мјеста за обуку и тестирање. Нашли су га у пустињи јужне Неваде, близу слане равнице познате као Језеро Грум. Тамо је некада био полигон за америчке пилоте прије Другог свјетског рата.

Име Област 51 добило је због ознаке на карти, а мјесто је постало нова топ-тајна војна база. Како би увјерио раднике да дођу, Кели Джонсон, један од водећих инжењера У-2 пројекта, дао јој је занимљивији назив: Paradise Panch.

У-2 тестирање започело је у јулу 1955. године, а одмах су стигли извјештаји о неидентификованим летећим објектима.

Ако прочитате детаље у извјештају ЦИА из 1992. године које је декласификовано 1998. године, а након тога готово у цјелости објављено 2013. године, лако је видјети зашто.

Шта су били НЛО?

Многа од тих виђења посматрали су пилоти комерцијалних авиокомпанија који никада нису видјели авион да лети на тако великим висинама као што је У-2. Док данашњи авиони могу летјети и до 14.000 метара, а авиокомпаније су средином педесетих година летјеле на висинама између 3.000 и 6.000 метара висине. Због тога је У-2 свакако могао дјеловати “ванземаљски”.

Нормално, авионски службеници знали су да су већина тих необјашњивих виђења били повезани с тестирањем У-2, али им није било дозвољено те детаље објавити у јавности.  Дакле, “природни феномени” или “истраживање временских прилика на великој висини” постало је објашњење за виђење НЛО-а, укључујући 1960., када је Гери Пауерсов У-2 оборен над Русијом.

Оно што је такође занимљиво у посљедњем извјештају за 2013. годину јесте да оно потврђује постојање Области 51. Иако верзија из 1998. године има значајне промјене у референцирању имена и локације У-2 тестног мјеста, готово неревидирана верзија из 2013. открива много више, укључујући вишеструке референце на Област 51, Грум језеро, па чак и карту подручја.

Операције У-2 заустављене су крајем педесетих, али други тајни војни авиони наставили су испитивања у Области 51. Током година развијени су авиони А-12 и бројни невидљиви авиони попут Bird of Pray, Ф-117А и TACIT BLUE, који су сви тестирани у пустињи Неваде.

Више декласификованих докумената открива улогу Области 51 у “Project Have Donut”, покушају проучавања тајно добијених совјетских МиГ-ова из 1970-их.

“Прелетјели су изнад Области 51 и поставили наше властите борце против њих како би развијали борбене тактике. То се и данас догађа, само што умјесто да видимо МиГ-17 и 21, постоје МиГ-29 и СУ-27”, каже Мерлин.

У септембру 2017. године, потпуковник ваздухопловних снага погинуо је под тајанственим околностима када се његов авион срушио у Невади и Пентагон није одмах идентификовао летјелицу. Чини се да је највјероватније летио страном летјелицом која је САД-у некако “пала у руке”.

Упркос томе, ванземаљске завјере појавиле су се 1989. године када је Боб Лазар у интервјуу за локалне вијести у Лас Вегасу тврдио да је видио ванземаљце и да је помогао инжењерима ванземаљских свемирских летјелица док су радили у бази. Многи су то занемарили као фикцију и чак су увријеђени на ту помисао, укључујући Мерлина, који је провео године разговарајући с бившим инжењерима из Области 51 и запосленицима, бијесним због све те стрке око ванземаљаца.

“Они су поносни на оно што деценијама раде и иновацијама које су направили у ваздухопловству, а сви само причају о малим зеленима”, каже Мерлин.

Истина је свуда око нас

Данас се Област 51 још увијек користи. Према Google Earthу, нове градње и проширења непрекидно се догађају. Посјетиоци у ранојутарњим сатима могу примијетити чудна свјетла на небу како се крећу горе-доље.

Не, то није НЛО. То је заправо полу-тајна уговорна ваздухопловна компанија која превози раднике из ваздушне луке McCarran у Лас Вегасу до базе. Што се тиче садашњих догађаја у америчкој најтајнијој војној бази, мало ко је упућен. Мерлин има нека нагађања, укључујући побољшане технологије прикривања, напредно наоружање, системе електроничког ратовања и, посебно, беспилотне летјелице.

Крис Покок, познати историчар У-2 и аутор неколико књига о том питању, рекао је за “Popular Mechanics” да сматра да се у бази тренутно развијају класификовани авиони, егзотичнији облици радиокомуникације, усмјерено енергетско оружје и ласери.

Иако је привлачност Области 51 резултат маштовите фикције, то неће спријечити људе да зуре иза ограде.

“На најосновнијем нивоу, кад год имате нешто тајно или забрањено, то је људска природа”, каже Мерлин.

Било да је ријеч о чињеницама или фикцији, ванземаљци су свакако привлачан фактор за туристе. Године 1996. држава Невада је руту 375 преименовала у “ванземаљски аутопут”, а одредишта попут истраживачког центра за ванземаљце и Little А'Le'Inna (у граду Рејчел с популацијом од 54 становника) ставила уз пут.

На западном дијелу Области 51 налази се бордел који се рекламира као једини бордел с ванземаљцима. Потом, тамо је и стварна база, Иако улазак унутра није дозвољен већини људи, знатижељни цивили се заправо могу возити до предњих и задњих врата. Мјештани ће вас усмјерити, а њеб локација Dreamland Resort изврстан је ресурс препун карата и упута за вожњу

Међутим, треба бити опрезан приликом планирања излета на Област 51. Напокон, пустиња је стога донесите пуно воде, грицкалица и имајте одговарајућу временску опрему - за вруће дане и хладне ноћи. Телефонска услуга и GPS вјероватно неће радити, бензинских пумпи је мало и ријетке су, зато носите резервно гориво и гуме.

Такође, запамтите да влада заправо не жели да завирите у Област 51. И Мерлин и Покок потврдили су да су их пажљиво посматрали или чак застрашили стражари и заштитари. Ни под којим условима не смијете прећи ограду или ће вас ухапсити и казнити великом новчаном казном.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана