Како гледати небески спектакл: Киша метеора стиже вечерас

Sputnik
Foto: Sputnik

Киша метеора позната је као Персеиди или Сузе Светог Лаврентија, појављује се у сазвјежђу Персеј, по чему је и добила име. Астрономи процењују да ће се киша метеора најбоље видјети у ноћи 12. на 13. август, али не из градова, због превише свјетла и загађења.

Од 9. до 13. августа, моћи ћемо током ноћи да видимо свјетлосне трагове на небу – метеорске кише. Само подсјећају на кишу јер изнад нас пролети и до 80 метеора на сат. Али да би се у потпуности уживало у овој необичној појави, важно је одакле ћемо је гледати.

Астрономи ову небеску кишу пажљиво прате па промјене уносе у табелу која се свакодневно ажурира.

Како настају метеорске кише
Комете које пролазе кроз Сунчев систем, нарочито када се нађу у близини Сунца, за собом остављају честице под називом метероиди.
Те честице онда улазе у нашу атмосферу, потом и сагоријевају. Небеска киша нас подсјећа на звијезде падалице, које парају небо остављајући трагове свјетлости.

Метеорски рој познат под називом Персеиди долази од комете Свифт-Татл, чија орбита може бити у најудаљенијој тачки од Сунца, када сеже до иза Плутона, а најближа релативно близу Земље. Путању око Сунца комета пређе за 133 године.
Када комета Свифт-Татл приђе Сунцу, његова топлота је загреје и омекша, па на својој путањи пушта честице и ствара метеорски рој Персеида, што је последњи пут забележено 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана