Израел представио прототип “паметног тенка”

Спутњик
Израел представио прототип “паметног тенка”

Москва - Израел је представио прототип оклопног возила будућности — такозвани “паметни” тенк.

Посада ће носити специјални шљем, сличан оном који носе пилоти авиона Ф-35.

Могуће је, међутим, да ће се ова оклопна возила користити и без посаде за обављање најопаснијих задатака на ратишту.

Војна опрема се модернизује, побољшавају се борбена возила, а посебна пажња посвећује се управо техници, која ради независно од човјека, или му активно помаже. Данас није ријеч само о уобичајеним беспилотним летјелицама, него и о подморницама, па чак и тенковима. Техника на даљинско управљање се не сагиње пред мецима и без страха јуриша у ватру.

Велики губици

Тенкови су измишљени да би оклопом заштитили посаду, која се налази унутра. То је извјесно вријеме било од помоћи, али убрзо се појавило противтенковско оружје, које је у стању да уништи било које оклопно возило.

Према званичним подацима, током Другог свјетског рата уништено је 96.500 совјетских тенкова и нешто више од 30.000 њемачких тенкова. Наравно да су и људске жртве биле огромне.

Посљедњих деценија тенкови су веома напредовали и модернизовали се.

Три компаније производе паметне тенкове

Израел је сада представио нове “паметне” тенкове — три верзије прототипа борбене машине будућности — “Кармељ”. По изгледу и наоружању (користи топ калибра 30 милиметара), то је, прије свега, борбено возило пјешадије. Посаду чине двије особе и опремљене су са десетинама камера, радарима и сензорима. Тенкисти ће вјероватно моћи да се мијењају — обојица ће моћи и да управљају возилом и да врше извиђање, као и да користе оружје и осталу опрему.

Произвођачи “паметних тенкова” су три компаније — Израелска ваздухопловна индустрија, Рафаел и Елбит Марахот.

Тенкови су опремљени најновијом технологијом, која обезбјеђује преглед терена од 360 степени, а то омогућавају бројни сензори.

Посада борбене платформе, коју је представила компанија Елбит Марахот, добиће шљемове “Iron Vision”, а информација ће се приказивати на њиховим екранима. Такве шљемове користе и пилоти америчког борбеног авиона пете генерације Ф-35.

Компанија Рафаел користи “стаклену кабину”, захваљујући којој посада добија информације из окружења.

Инжењери Израелске ваздухопловне индустрије представили су системе који ће приказивати податке и на великим панорамским екранима, као и на личним дисплејима оператора.

Може се рећи да се најнапреднија достигнућа науке и технологије, која су се раније примјењивала само у најскупљим системима наоружања, данас све више користе приликом развоја обичне копнене технике.

Какво је стање у Русији?

Према ријечима шефа Главне управе за научна и иновациона истраживања Министарства одбране Русије Вјачеслава Преснухина, највећа пажња се посвећује развоју и снабдијевању војске перспективним врстама наоружања и роботизованим системима. Он подсјећа да постоји и Комисија за развој роботике, на чијем челу је министар одбране, пише “Спутњик”.

“Организација за развој роботизованих система за војску једна је од главних дјелатности нашег тима. Формиран је Главни научно-истраживачки центар за роботику при Министарству одбране, чији је циљ да ријеши читав низ задатака. Војска будућности је војска иновација. То се односи на било који дио одбране — од теренских нанокухиња, до роботизованих свемирских система”, објашњава Преснухин.

Руска оклопна возила се већ опремају системима вјештачке интелигенције. Један од добро познатих је систем ИДБМС, који је компатибилан са тенком Т-80У-М1. Систем је одговоран за управљање тенком и за гађање, а способан је да усклади своје акције са другом опремом преко рачунарских мрежа и да прима инструкције из контролног центра.

Најсавременији руски тенк Т-14, који је базиран на платформи “Армата”, према идеји конструктора реализује концепцију “мрежног” ратовања. Борбено возило је намијењено за извиђање, за означавање мете и за прилагођавање ватре артиљеријских система и тенкова из њихове пратње.

Будућност рата су роботи

Још један перспективни систем, који би ускоро требало да уђе у састав наоружања руске војске, јесте мултифункционални роботски систем на даљинско управљање — “Удар”. Он укључује мобилни робот за подршку, који је направљен на бази шасије БМП-3, беспилотну летјелицу за извиђање, као и пункт за даљинско управљање на бази шасије Урал-4320.

Осим тога, руски научници већ неколико година раде на стварању интелигентног система за контролу кретања оклопних возила. Истраживачки и производни центар при Југозападном државном универзитету из Курска од 2014. године развија систем за аутоматско кретање гусјеничара, односно за вјештачку интелигенцију возила.

Уз такву модернизацију војне технике у технички развијеним земљама, када се оклопна возила оснаже вјештачком интелигенцијом, може се претпоставити да ће тенкови ускоро моћи да функционишу без посаде.

На бојном пољу ће се борити — роботи против робота.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана