Италијански лаки борбени авион “AMX International” годинама у ваздуху

Горан Ајдер
Италијански лаки борбени авион “AMX International” годинама у ваздуху

Италија као европска земља и те како има свој допринос и улогу у свијету када су у питању скоро сви фактори, а један од најважнијих фактора су Оружане снаге Италије које су присутне широм свијета у мировним мисијама, међународним ратним операцијама и слично.

Италија као таква не ­би имала значајну улогу у војним операцијама да нема властите потенцијале у виду сопствене производње оружја, првенствено за своје намјене. Иако италијанско оружје није претјерано запажено у јавности као нешто изузетно, не треба на то да се гледа са подсмијехом, већ напротив, потребно је упознати његову ефикасност, квалитет и карактеристике.

Италијани производе разноврсно оружје, прије свега, за своје намјене па тек онда, ако се нешто покаже респектабилно, дају на продају. Међутим, посљедњих 20 година Италија сарађује са другим чланицама Европске уније, као што су Њемачка, Велика Британија, Шпанија, Француска итд. на изградњи заједничког оружја да би у кооперацији дошли до што квалитетнијег и моћнијег оружја уз финансијске олакшице, што је веома битна чињеница када је у питању производња оружја за једну земљу.

Италијани су у виду овакве кооперације изградили једно од најмоћнијих оружја тј. вишенамјенске борбене авионе као што су “панавија-торнадо” и “Еурофигхтер-Тџпхоон”, савремена борбена летјелица четврте генерације која парира најмоћнијим борбеним авионима четврте генерације данашњице, прије свега руским и америчким.

С друге стране, за своје потребе Италијани производе врло добро оружје које је на самом прагу свјетске славе. Управо то се може рећи за лаки борбени авион под називом “AMX International”. Оваква летјелица служи такорећи за сваки дан, спремна да дјелује и на најмање изазове  да не ­би били коришћени врхунски борбени авиони као што је “Eurofighter-Typhoon”. “AMX International” је једномоторни лаки борбени авион који су заједно развиле италијанска и бразилска компанија. Године 1977.

Италијанско ратно ваздухопловство покренуло је иницијативу за градњу потпуно новог лаког борбеног авиона за своје потребе који би замијенио дотадашње борбене авионе као што су амерички “F-104 Starfighter” и италијански “Fiat G91R/X”. Италија и Бразил 1981. године потписују уговор о градњи будућег лаког борбеног авиона “AMX International”.

Први пробни лет AMX извео је 1984. године, међутим, након успјешног старта, први прототип AMX-а је након мјесец дана тестирања пао, при чему је уништен, а пилот који се успио катапултирати недуго затим подлегао је од повреда задобијених приликом пада. Серијска производња овог авиона започела је 1986. године и Италијанско ратно ваздухопловство има око 100 авиона “AMX International”, док Бразилско ратно ваздухопловство има око 80 авиона, а ту спадају модернизоване верзије. Модернизоване верзије овог авиона имају напреднију авионику, модернији радар прилагођен да открива циљеве у ваздуху, на мору и на копну.

Када су у питању рачунар и слични системи у авиону за бољу ефикасност, ови системи омогућују му добро дјеловање, али само у условима добре видљивости. Иако је AMX скромних борбених могућности, то не треба да буде недостатак, јер се овај авион показао на завидном нивоу при подршци у блиској ваздушној борби заједно са коалиционим партнером НАТО-ом на Косову 1999. године, при чему ниједан AMX није оборен и изгубљен, док су оборене америчке иконе као Ф-117, Ф-16, беспилотне летјелице итд.

Модернизована верзија AMX-а посједује изузетно моћне противбродске вођене пројектиле, као и вођене пројектиле ваздух-ваздух средњег домета. Године 2005. покренута је даља модернизација, при чему је корпорација “Alenia Aeronautica” добила уговор о модернизацији AMX-а за 43 једносједа и 12 двосједа. Модернизацијом је унапријеђен, односно уграђене су нове компоненте: нови GPS инерцијско-навигационог система, нови комуникацијски систем и нови идентификацијски систем IFF.

Такође су пилотима за бољу ефикасност уграђени нови модернији прикази руковањем оружјем, слично као код новијих америчких борбених авиона. Посљедњом модернизацијом AMX-а продужен му је оперативни рок до 2015. године, након чега ће Италијанско ратно ваздухопловство размотрити даљу модернизацију, такође и колико ће AMX авиона остати у оперативној употреби. А Италијани имају и договор са Американцима о куповини америчких “F-35 Lighting”. Варијанте AMX, AMX-Т школско-борбена варијанта, AMX-АТА двосјед варијанта која има модернији прилагођен радар за откривање циљева у ваздуху, на мору и копну, и AMX-Е варијанта за електронско ратовање.               

Технички подаци

Посада - један члан, дужина авиона 13,23 м, распон крила 8,87 м, висина 4,55 м, тежина авиона 6.730 кг, максимална тежина при полету 13.000 кг, 1 џ мотор “ролс-ројса” Spex 807 који омогућује максималну брзину од 1.162 км/час, долет 3.300 км, плафон лета 13.000 м, наоружање: топ “вулкан М61А1”, пројектили ваздух-ваздух, ваздух-море, ваздух-земља и бомбе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана