Испод леденог покривача на Гренланду пронађен масивни кратер

Агенције
Испод леденог покривача на Гренланду пронађен масивни кратер

Иако су га примјетили 2015. године, истраживачи су тек сада потврдили да су испод леденог бријега на Гренланду открили кратер који је настао ударом астероида.

Кратер који је пронађен испод глечера Хијавата дубок је око 800 метара, а широк 31 километар, подаци су Насиног центра за свемирске летове Годар.


Како се сматра, џиновски кратер је настао када се гвоздени метеор широк 1,6 километара забио у сјеверозападни део Гренланда прије три милиона година, пише Си-Ен-Ен.

Кратер је потом прекрио лед, те је он заувијек остао скривен од погледа.

Тим истраживача из Центра за гео генетику Универзитета Копенхаген први први пут примјетио је кратер у јулу 2015. године. Они су потом прегледали нову топографску мапу гренландске ледене плоче када су приметили кружно удубљење на ивици глечера Хавијат.

Испрва су посумњали да је ријеч о кратеру, због чега су посљедње три године провели испитујући Насине податаке и сарађивајући са колегама из Сједињених Америчких Држава како би потврдили своје налазе који су објављени у часопису Science Advances.

“Кратер је изузетно добро очуван и то је изненађујуће јер ледени лед је невjероватно ерозивни агенс који би брзо могао да уклони трагове”, рекао је Курт Кјер, професор и водећи аутор студије.

“Одмах смо знали да је у питању нешто посебно, али смо истовремено знали да ће бити тешко потврдити поријекло улегнућа”, додаје.

Тим је уз помоћ њемачког истраживачког авиона са радаром посљедње генерације мапирао кратер. После обраде податке, било је јасно да је ријеч о џиновском кратеру чија величина се може поредити са Паризом.

Професор Кјер је рекао да би удар астероида могао да се догоди на крају посљедњег леденог доба, што би га чинило међу најмлађим на планети.

Удар Хавијата је потом прекрио лед који се помјерао изнад кратера и формирао полукружну ивицу. Дио ове ивице и језгро леда приказан је на овој фотографији направљеној током лета Насе у априлу.

Истраживачки тим планира да настави истраживање како би сазнали колико је удар метеора утицао на планету као цијелину, саопштили су из Насе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана