Интернационална свемирска станица ће "чувати" драгоцјености са Земље

Независне
Foto: pixabay

Интернационална свемирска станица би ускоро требало да добије умјетничку галерију и музеј, наравно не у традиционалном смислу.

Ради се о томе да је стартап Уплифт Аероспаце недавно склопио уговор с агенцијом НАСА, а план му је да различите драгоцјене предмете пошаље на свемирску станицу.

У ту сврху ће послужити сеф величине просечног ормарића у свлачионици, а у њему би већ ове године могли да се нађу драгоцјени новчићи, накит, те други предмети. Дио ће бити намијењен за продају, а дио би могао да се нађе у неком од великих музеја чим се врати на Земљу.

План звучи необично, беспотребно, те компликовано, а извршни директор компаније Уплифт Аероспаце је у једном интервјуу рекао да је тако због тога што још увијек нису разрадили логистику. План је да се предмети потенцијалним купцима представе док су на свемирској станици, али се још увијек не зна на који начин.

Идеја је и у вези с блоцкцхаин технологијом, па ће се у причу умијешати и НФТ (нон-фунгибле токен), а из компаније кажу да ће служити као нека врста чланске карте за Уплифт Спаце+, преко којих ће, како кажу, моћи да се приступа "искуствима из свемира" и другим акцијама.

Они који буду купили Уплифт Аероспаце НФТ ће добити могућност да учествују у наградним акцијама, па ће моћи да освајају путовања у космос, или неки од предмета који ће неко вријеме провести у поменутом сефу. Креатори кажу да би НФТ на овај начин могао да постане кориснији, ако не на Земљи, онда за куповину и наградне игре у космосу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана