Илон Маск продао акције "Тесле" за још милијарду долара

танјуг
Foto: илон маск

ЊУЈОРК- Главни извршни директор "Тесле" Илон Маск продао је још 934.090 акција, или око 1,02 милијарде долара власничког удјела у компанији за производњу електричних аутомобила и његовој фирми која се бави соларном енергијом, према финансијским подацима објављеним касно синоћ на Вол Стриту.

Маск је истовремено искористио опције за куповину скоро 1,6 милиона "Теслиних" акција по фиксној цијени од 6,24 долара по акцији, које су му додјељене као накнада у оквиру компензационог пакета 2012. године, будући да не прима плату и бонусе у готовини, преноси ЦНБЦ.

Коришћењем опција, чији рок важења истиче сљедеће године, Маск је у овом кварталу повећао свој удео у "Тесли" са око 170,5 милиона акција на преко 177 милиона деоница, објавио је Вол Стрит Журнал.

Шеф "Тесле" је 8. новембра почео увелико да продаје акције, дијелом да би измирио порески рачун који му сљедује по основу опција.

Маск је почетком новембра анкетирао милионе својих пратилаца на Твитеру, питајући их да ли да прода 10 посто власничког удјела у "Тесли". Они су гласали за. Према неким процјенама, Маск има још више од милион акција за продају од планираних око 17 милиона дионица, како би достигао циљано отуђење 10-процентног власничког удјела.

Али, велики дио продаје који је услиједио након забавне Твитер анкете, био је део плана који је Маск донио још у септембру ове године, знајућио да му предстоји измириваје поприличне пореске обавезе, напомиње ЦНБЦ. Он је недавно објавио на Твитеру да ће платити највећи порез у историји САД-а, у износу од преко 11 милијарди долара. Ове године, акције "Тесле" су порасле за више од 54 одсто, што је Маска учинило најбогатијим човјеком свијета. Према процјенама Форбса, његово нето богатство сада преламашује 275 милијарди долара, по основу власничког удјела у "Тесли" и његовој космичкој компанији СпејсЕкс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана