Хрватски астрономи о метеориту који је пао близу Шибеника

Танјуг
Хрватски астрономи о метеориту који је пао близу Шибеника

СПЛИТ - Хрватски астрономски савез (ХАС) саопштио је данас да је недавно у Далмацији, на ширем подручју Шибеника, пао метеорит величине рукометне лопте, који је у атмосферу Земље ушао брзином 19,7 километра у секунди.

“У ноћи између 22. и 23. фебруара у 00 сати 00 минута и 23 секунде по локалном времену камере Хрватске метеорске мреже (Global Meteor Network) снимиле су врло сјајан метеор, болид нешто слабијег сјаја од Мјесеца у фази прве четврти. Анализом снимака показало се да је метеорит пао на подручје Далмације”, саопштио је Хрватски астрономски савез.

ХАС за сада неће објавити прецизније податке о мјесту пада, пренијела је агенција Хина, како не би проузроковали „метеорску грозницу” и како би евентуално налазиште заштитили за потребе науке, те најављује да ће у потрагу за метеоритом ускоро кренути организована група чланова астрономских друштава.

Према првим резултатима, координатор метеорске мреже Дамир Шегон рекао је да су снимци са четири камере на позицијама Задар, Чиово, Звјездано село Мосор и Хумац - Општина Јелса на острву Хвару, омогућиле да се израчуна путања тијела које је пало на Земљу.

Према тим подацима, тијело величине отприлике рукометне лопте у атмосферу Земље ушло је брзином од око 19,7 километара у секунди, а свој сјајни пут започело је на висини од 84 километра.

“Након нешто више од четири секунде прелета, метеороит се угасио при брзини нешто мањој од три километра у секунди, на висини од 26 километара”, наводи ХАС и додају да је то тијело величине лоптице за стони тенис или голф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана