Гринич - Нулти меридијан

Срна
Foto: Агенције

БИЈЕЉИНА - На основу налога енглеског краља Чарлса на данашњи дан 1675. године положен је камен-темељац Краљевске опсерваторије у јужном лондонском предграђу Гринич, преко којег прелази нулти меридијан.

Опсерваторија је изграђена ради изучавања положаја звијезда, што је било посебно значајно за навигацију.

За првог краљевског астронома и шефа опсерваторије постављен је Џон Флемстид. Кроз историју, Гриничка опсерваторија и Париска опсерваторија биле су најзначајније астрономске институције, које су се дуго бориле за превласт у свијету астрономије.

На крају, побиједила је енглеска краљевска опсерваторија која је постала центар и за рачунање времена и за географски координатни систем. Кроз опсерваторију пролази Гринички меридијан, тј. основни, почетни меридијан од кога се рачуна географска дужина ка западу и ка истоку.

Гриничко средње вријеме установљено је као средње сунчево вријеме Гриничке опсерваторије.

Данас се често употребљава да се означи "нулта" временска зона. Ипак, оно се поклапа са западноевропским временом (које се користи у Енглеској) само зими, док је љети разлика један сат због љетњег (указног) времена који се додаје западноевропском времену. Разлика између средњевропског времена и Гриничког средњег времена је један сат, а љети - два сата.

Данас је опсерваторија претворена у музеј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана