Француски ратни брод "Мистрал" прави водени ураган

Горан Ајдер
Француски ратни брод "Мистрал" прави водени ураган

Француска кроз вијекове покушава да буде у врху са најмоћнијим земљама свијета, кренувши од времена Наполеона Французи су се тако рећи улијенили па вјероватно због претходних добрих успјеха војсковођа кроз историју нису имали потребу усавршавати се одбрамбено као држава са неком врстом модернизације.

Међутим све је то потрајало до почетка Првог као и Другог свјетског рата. У Првом свјетском рату Французи су се одржавали морално и технолошки колико-толико. Оружје је задовољавало неке стандарде борбе, док је Други свјетски рат био катастрофалан за Француску и Французе.

Превелика оптимистичност да имају моћне владаре, војсковође и војску и те како су им наштетили. Французи су у други свјетски рат ушли тако рећи галант поникнути историјским више успјесима него неуспјесима са опремом и обучености коју су користили много прије.

Наравно све их је то дошло скупо у смислу Француске и њених граграђана, довољно је рећи да им је Хитлер дошао на Ајфелов торањ, све је ово задесило Француску зато што није на вријеме модернизовала своју војску и уложила потребан новац за развијању новог и бољег оружја за одбрану свог суверенитета.

Током почетка Другог свјетског рата француски војници били су опремљени у већини случајева од униформе па до оружја из Првог свјетског рата што је био рецепт за дефинитивну капитулацију како је и било. Након завршетка Другог свјетског рата и враћања Француске Француској начин размишљања о оружаним снагама као и оружју у Француској се дефинитивно промијенио па је Француска схватила да војска и оружје не могу се ставити у неки други план који би служио по потреби него на прво мјесто у одбрану државе као што је то став код најјачих земаља Америке и Русије.

Експанзија реформе и модернизације оружаних снага Француске креће убрзаним кораком након Другог свјетског рата гдје Француска улаже максимално у своју сигурност.

У том периоду па све до данас Французи како од модернизације војске тако и од производње оружја праве све боље и боље од муниције, до аутоматског оружја, тенкова, авиона па до домаћих ратних бродова.

Један од таквих моћних бродова је и нови француски вишенамјенски ратни брод под називом "Мистрал". Брод "Мистрал" је пета класа морнаричких борбених бродова познатих и као носач војних транспортних и борбених хеликоптера Француске ратне морнарице.

Покретачка снага брода Мистрал је 3 x Вартсила дизел-алтернатора 16 В32 (6,2 МВ) + додатно помоћни дизел-алтернатор Vatsila Vassa 18 B200 (3 MV) Погон: 2 x Rolls Royce mermaid азимутски потисници (2 x 7 MV), 2 пропелера са пет брзих ножева што омогућује овом француском војном броду максималну брзину до 18,8 чворова или 35 km/h, домета 10,800 km.

Три произведена брода ове класе су у служби француске ратне морнарице "Мистрал", "Tonnere" и "Dikmyde". Два оваква ратна брода требало је да се испоруче Русији међутим договор званичника Русије и Француске заоштрио се и пропао због руско-украјинског конфликта па је зато и пропао договор и бродови нису испоручени али је Француска вратила новац Русији.

"Мистрал" је кад се говори о његовој искоришћеношћу врло добро распоређен и организован. У самом броду постоје четири предње и три посљедње платформе које су подијељене на средини брода "Мистрал".

Прве четири предње платформе брода су мјеста за сале за конференције, болница, учионице, кухиња, купатила, сале за обуку, рекреацију итд. Друге три посљедње платформе подијељене су тако да се на доњој платформи налазе велики десантни чамци за искрцавање војника, као и друге врсте чамаца за специјалне интервенције и слично.

Изнад се налази друга платформа на којој су смјештена амфибијска борбена оклопна возила пјешадије која имају могућност силаска на доњу посљедњу платформу брода без потребе за коришћењем лифта. Капацитет смјештаја разних возила је до 70 укључујући 13 AMKS Leclerc тенкова. Трећа платформа намијењена је за складиштење хеликоптера од којих може да се смјести од 16 транспортних хеликоптера до 35 борбених хеликоптера од којих су: (NX90 транспортни) и (Eyrocepter Tiger - борбени).

Главна палуба на броду која је и писта, контролни торањ и команда има мјеста за четири слетишта до шест. Хеликоптери се подижу на писту из хангара лифтом, а на броду постоји и кран-дизалица.

Брод посједује најмодерније софистициране системе за одбрану брода од напада бродова и подморница као и противваздушну одбрану, такође посједује и најсавременије радарске и сличне системе.

Мистрал технички подаци: тежина празан 16.500 тона, потпуно оптерећење 21.300 тона, дужина брода 199 метара, ширина 32 метра, газ 6,3 м.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана