Ерупција на магнетној звијезди јака као милијарде Сунца

Срна
Foto: pixabay

МАДРИД- Астрофизичари су забиљежили снажну ерупцију на густој магнетној звијезди, која је трајала тек дјелић секунде, али је избацила количину енергије еквивалентну енергији милијарде Сунца.

Наведени тип звијезде назива се и магнетозвијезда /магнетар/ - ријеч је о неутронској звијезди са посебно јаким магнетским пољем.

Једна од карактеристика магнетара јесте да често имају спектакуларне бљескове енергије који долазе без икаквог упозорења.

Иако магнетари могу бити хиљадама пута свјетлији од нашег сунца, њихове ерупције толико су кратке и непредвидиве да представљају изазов за астрофизичаре да их пронађу и проучавају.

Шпански научници успјели су пронаћи један од тих бљескова и израчунати осцилације у јачини свјетлости магнетара у тренутку тог бљеска.

Неутронска звијезда формира се приликом пропадања звијезде, на самом крају њеног живота.

Пошто та звијезда умире у експлозији супернове, протони и електрони у њеној језгри здробљени су у комперсирану соларну масу која спаја интензивну гравитацију са врло брзом ротацијом и снажним магнетским силама - наводи НАСА.

Таква неутронска звијезда има масу отприлике 1,3 до 2,5 пута већу од нашег сунца, али сабијену у сферу промјера од само 20 километара.

Материја у неутронској звијезди толико је згуснута да би само њен дио величине коцке шећера могао тежити милијарду тона.

Магнетар на коме је забиљежен бљесак налази се у галаксији Кипара, спиралној галаксији удаљеној око 13 милиона свјетслосних година од Земље и представља право "свемирско чудовиште", наводе астролози, а преносе научни часописи.

Бљесак је открила вјештачка интелигенција, што је научницима омогућило да проуче тај кратак и изразито насилан избој енергије који је трајао свега 0,16 секунди и чији је сигнал нестао толико брзо да је био готово непријметан у позадинском шуму.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана