“Боинг 747 ВЦ-25” чудо које је изазивало дивљење

Горан Ајдер
“Боинг 747 ВЦ-25” чудо које је изазивало дивљење

Довољно је рећи да овакав авион не посједују ни супермоћне земље које су на неки начин на првом мјесту у свијету по својој моћи или економском утицају. У такве земље спадају Русија и Кина, међутим, у јавности га једино Сједињење Америчке Државе показују, демонстративно приказујући своју државотворност, утицај и моћ.

Руку на срце, не­ може се оспорити хибридни раст у скоро свим сферама америчког друштва, нарочито послије Другог свјетског рата, најприје раст друштва, односно нације и економије. Најбољи доказ је велико досељавање страних грађана у Сједињене Америчке Државе. Међутим, данас у односу на период прије 50 година постоји велика разлика кад су ови људи у питању.

Прије 50 и више година људи су одлазили трбухом за крухом, основни закон им је била егзистенција, да имају од чега поштено да живе, раде и да одрже своју породицу, а шта су и ко су, то је остајало у њиховим поштеним домовима.

Међутим, данас је то у већини случајева сасвим нешто друго, многе вјере као и индивидуе покушавају, у најмању руку, наметнути нешто своје и доминирати, што је немогуће у САД које имају своје вриједности и правила, иако у закону Сједињених Америчких Држава свака вјера и индивидуа има колико-толико загарантована своја права. Све ово говори колико су Американци организовани као нација, а тако је и са врхом државе тј. америчким предсједником којем је обезбијеђено да посједује сопствени специјални авион који широм свијета плијени, те изазива одушевљење и прижељкивање да слети на њихово тло, као што је, на примјер, и позив српског предсједника.

 

Управо такав је предсједнички авион “Air Force One”, ова летјелица посједује оно што ниједна слична летјелица нема. “Air Force One” је јединствен, назива се и “америчка летећа команда”, авион америчког Ратног ваздухопловства који је у служби државе, а велики дио америчке јавности га одмила зове “летећа бијела кућа”.

Овај мегаломански амерички пројекат, који је започет давно као идеја, данас се увелико остварује у смислу представљања америчког предсједника у свијету моћи и доминације. Авион “боинг 747” је био чудо и нешто сасвим ново када је угледао свјетлост дана. Широм свијета изазвао је симпатије као један од најљепших путничких авиона на свијету икад направљених, што је дефинитивно и био. Управо он изабран је да буде авион који ће представљати предсједника Сједињених Америчких Држава, а то није мала ствар.

Међутим, авион “боинг 747” америчког предсједника драстично се разликује од комерцијалне, односно цивилне варијанте “боинга 747”. Довољно је рећи да је у сложеним условима као што је то био терористички напад на америчке Куле близнакиње, односно Свјетски трговински центар, предсједник Сједињених Америчких Држава управљао државом из ваздуха, тј. из предсједничког “боинга 747” током тог немилог догађаја.

Амерички предсједнички “боинг 747” посједује све, од предсједничког кабинета, соба, сала за састанке па до кухиње, односно просторија за пријем новинара и осталих јавних личности које су привилеговане да буду у предсједничком авиону. Амерички предсједнички “боинг 747” више је него летјелица, посједује скоро све оно помоћу чега се командује на земљи, уз све то не треба заборавити професионално особље које је у служби председника Сједињених Америчких Држава, а које броји до 80 особа у разним службама.

Најважније службе, односно особе у летјелици су безбједносне, како за предсједника, тако и за сам авион, тактичко-организационе, медицинске и друге сличне службе. Авион мора да буде 24 часа доступан предсједнику САД, уколико један од авиона није доступан, изграђен је други потпуно исти авион. Интересантно је да предсједнички авион постаје Air Force One тек онда када актуелни предсједник Сједињених Америчких Држава крочи у њега, а до то­г тренутка је класични авион. Предсједнички авион “боинг 747” посједује скоро све функције као Бијела кућа, разлика је само што је “Air Force One” у ваздуху.

Настанак ове приче везан је за вријеме америчког предсједника Роналда Регана, док га је први користио Џорџ Буш. Након ове верзије 747 прави се и нова верзија под називом “боинг 747-8” која ће наслиједити досадашњу верзију, а визуелно ће бити иста, само већих габарита, већег долета и без спуштања због додатног точења горива.

Техничке карактеристике

“Beoing 747 VC-25 US AIR Force”:

први лет 1987. године, увод у оперативну употребу 1990. године, посада: два пилота, инжењер лета и навигатор,

особље: до 80 особа,

дужина летјелице 70,6 м, ширина 59,3 м, висина 19,3 м,

максимална полетна тежина 375.000 кг,

мотори 4 x General electric CF6-80C2B1, што омогућује брзину од 1.015 км/час, плафон лета 13.700 м,

наоружање: пројектили за самоодбрану који су тајни, као и специјални електронски уређаји и опрема за ометање и уништавање непријатељских активности, а у новој верзији 747-8 планирана је уградња ласерског оружја. 

Горан Ајдер, војни аналитичар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана