Биткоин би у наредних пет година могао достићи вриједност од 100.000 долара

сс
Foto: илустрација

Цијене биткоина су се у посљедње вријеме повукле, али компанија Голдман Сахс и даље види снажан раст у наредним годинама.

Највреднија свјетска криптовалута пала је на око 43.000 долара након што је у новембру скочила на рекордних 69.000 долара. Ипак, из Голдман Сахса (ГС) су у извјештају ове седмице рекли да би се биткоин (XБТ) могао више него удвостручити, на нешто више од 100.000 долара по новчићу, у наредних пет година.

"Мислимо да ће се биткоинов тржишни удио највјероватније временом повећати као нуспродукт ширег усвајања дигиталне имовине", рекао је у извјештају Зах Пандл, из глобалне девизне стратегије, курсева и тржишне стратегије у настајању за Голдман Сахс.

Пандл тврди да ће битцоин све више красти тржишни удио од злата, које је пало око 1.800 долара по унци. Рекао је и да биткоин тренутно чини око 20 посто такозваног тржишта "сторе оф валуе", што је термин који се користи за описивање злата, битцоина и друге алтернативне имовине као што су валуте и роба чије цијене у теорији не би требале дуго депресирати временски период.

Пандл вјерује да би битцоин на крају могао чинити 50 посто тржишта вриједности, што би могло потакнути битцоин за око 17 до 18 посто на годишњем нивоу у наредних пет година како би достигао ниво од 100.000 долара.

"Мислимо да поређење његове тржишне капитализације са златом може помоћи у постављању параметара на вјеродостојне исходе за принос битцоина", додао је Пандл.

Наравно, битцоин и друге врхунске криптовалуте као што су етхереум, бинанце, солана и меме токени попут догецоина и схиба инуа били су изузетно нестабилни у протеклој години. Крипто се у овом тренутку понаша више као дионице него као валуте.

Ипак, све већи број топ менаџера фондова, укључујући Станлеyја Друцкенмиллера, Паула Тудора Јонеса и Георгеа Сороса, улажу у битцоин. Регулатори су одобрили фондове којима се тргује на берзи и који прате и цијене фјучерса биткоина, што индивидуалним инвеститорима још више олакшава улазак у њих.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана