Астрономи Харварда: Поруке из свемира путују 3.000 година

Танјуг
Астрономи Харварда: Поруке из свемира путују 3.000 година

ВАШИНГТОН - У свемиру позиви с великих удаљености траже много времена, а астрономи с Универзитета Харвард тврде да би наше поруке до ванземаљаца могле да путују чак 3.000 година.

Радиосигнали и сви електромагнетни таласи се крећу брзином свијетлости, али незамисливе удаљености које раздвајају Земљу од потенцијално насељених ванземаљских свијетова значе да и најоптимистичнији ентузијасти сумњају да би ванземаљци, док наше поруке стигну до њих, могли бити мртви.

Астрономи Абрахам Леб и Амир Сирај су се позабавили овом проблематиком и направили прорачуне базиране на Коперниковом принципу који каже да се Земља „не одмара” у повлашћеном или посебном физичком положају у свемиру и да није стационарна.

У науци то значи да не треба претпоставити да људи имају темељно привилеговани положај у свемиру, преноси klix.ba.

Са сигурношћу се може претпоставити да би ванземаљци наше радиосигнале видјели као технолошке маркере и активно их ослушкивати.

Први радијски пријенос на Земљи догодио се 1901. године када је италијански проналазач Гуљелмо Маркони обавио први трансантлантски пренос из Корнвола у Енглеској до Сент Џонса у Њуфаундленду.

Од тада су људи слали радиосигнале у свемир не размишљајући о посљедицама.

То значи да, ако постоји цивилизација унутар 100 свијетлосних година од Земље с осјетљивим радио телескопима, постоји могућност да нас је већ чула и да смо већ „започели разговор” с интелигентним врстама чији одговор још увијек чекамо.

Ванземаљци би могли да одлуче да истраже нашу планету детаљно прије него пошаљу одговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана