Астероид погодио Јупитер, "ожиљак" би могао бити већи од Земље

ГС
Foto: klix.ba

Највећи гасни гигант у соларном систему, Јупитер, нашао се на путу астероида који га је погодио, наводи се у извјештају европске свемирске агенције ESA-е.

Јупитер представља најјачу гравитацијску силу након Сунца, тако да удари астероида нису неуобичајена појава. Ипак, овакви догађаји служе како би нас подсјетили да, иако Земља није на путу апокалиптичних астероида, технологија за њихово откривање мора напредовати како се не бисмо пробудили једног дана и схватили да је посљедњи за човјечанство, преноси Кликс.

Јупитер се 13. септембра нашао на удару астероида, а тај догађај су испратили аматерски астронаути. Они су уочили свијетли бљесак који је указивао на удар. Иако још увијек нема званичне потврде, ово је вјероватно осми удар везан за Јупутер којем је свједочио човјек, а први је забиљежен 1994. године када је у центру пажње била комета Шумејкер-Леви 9, која се распала у дијелове. Нажалост, нико са Земље није видио експлозије јер су се удари догодили с даље стране Јупитера, но телескоп с Хаваја је фотографисао топлотне потписе сваке локације удара. Свемирски телескоп Хабл је такође забиљежио "ожиљке" на Јупитеру.

Научници засад нису сигурни колико је често Јупитер на мети тако масивних и брзих објеката који стварају бљесак видљив са Земље, али се сматра да се то догађа врло често, између 20 и 60 пута годишње.

Да је Земља у истој ситуацији, њена површина би могла изгледати знатно дугачије.

Но, упркос снажном и огромном гравитацијском пољу Јупитера, неки научници вјерују да Земље ипак није сигурна од новог удара астероида сличног оном који је узроковао изумирање диносаура. До оваквих догађаја долази сваких 50 до 60 милиона година.

Америчка свемирска агенија НАСА је дала "зелено свјетло" за нови свемирски телескоп NEO Surveyor, који је дизајниран да унаприједи мрежу одбране планете задужену за откривање космичких тијела с потенцијално опасним орбиталним путањама.

Научници сматрају да астероиди промјера већег од 137 метара могу узроковати огромну регионалну штету па је стога циљ открити такве астероиде и што је више могуће мањих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана